Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britský premiér Cameron vraj musí zmeniť imidž

Na snímke britský premiér David Cameron Foto: FOTO TASR/AP

Opoziční labouristi pomerne často útočia na Cameronových najbližších poradcov a obviňujú ich, že sú odtrhnutí od reality, pričom ich hanlivo označujú za "posh boys".

Londýn 4. mája (TASR) - Časť vplyvných členov britskej Konzervatívnej strany vyzvala dnes premiéra Davida Camerona, aby zmenil svoj elitársky imidž a bol otvorenejší k voličom a ich názorom. Výzva prichádza krátko po prekvapujúcom úspechu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) v tohtotýždňových voľbách do miestnych samospráv v Anglicku a Walese.

Konzervatívci v nich prišli o 335 mandátov, ale napriek tomu obsadili 1116 z celkovo 2400 poslaneckých kresiel, o ktoré sa vo voľbách bojovalo. Úspech UKIP, ktorá zatiaľ nemá zástupcov v britskom parlamente, by mohol zamiešať karty pred všeobecnými voľbami v roku 2015.

Premiér Cameron, ktorý kedysi prívržencov tejto strany označil za "bláznov" a "nevídaných rasistov", už medzičasom priznal, že jeho strana bude musieť podniknúť kroky na znovuzískanie svojich voličov, čo pred konzervatívcami dali prednosť UKIP. Dodal, že na budúci týždeň predstaví nové opatrenia v oblasti imigračnej politiky, na ktorej kritike UKIP postavila svoju kampaň pred voľbami do miestnych samospráv.

Konzervatívny poslanec David Davis v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Daily Telegraph uviedol, že ak konzervatívci chcú vyhrať najbližšie parlamentné voľby, musia sa zbaviť imidžu privilegovaných ľudí odrezaných od zvyšku spoločnosti.

"To znamená: viac úprimnosti v prejavoch a menej pracovných skupín, a už vôbec nie viac poradcov z Etonu," vyhlásil Davis, čím narážal na prestížnu internátnu školu v Etone pri Windsore, ktorej absolventom je aj Cameron a ktorá zosobňuje vrchol elitárstva v britskom establišmente.

Ako uvádza Reuters, opoziční labouristi pomerne často útočia na Cameronových najbližších poradcov a obviňujú ich, že sú odtrhnutí od reality, pričom ich hanlivo označujú za "posh boys" ("nóbl chlapcov").