Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Liberálni demokrati odmietli brexit bez dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Liberálni demokrati sa v májových voľbách do Európskeho parlamentu umiestnili druhí a predbehli vládnucu Konzervatívnu stranu i opozičnú Labouristickú stranu.

Bournemouth 17. septembra (TASR) - Líderka britských opozičných Liberálnych demokratov Jo Swinsonová v utorok varovala, že plánovať brexit bez dohody je ako zamýšľať "podpáliť vlastný dom", pričom sa zaviazala odchod Británie z Európskej únie úplne zrušiť. Informovala o tom agentúra AFP.

"Prvá úloha je jasná. Musíme brexit zastaviť," povedala Swinsonová počas svojho prvého prejavu vo funkcii straníckej šéfky na výročnom zjazde strany v meste Bournemouth na juhoanglickom pobreží.

Uviedla, že "liberálni demokrati v parlamente v prvý deň zrušia článok 50" Lisabonskej zmluvy, ktorého aktiváciou sa začal proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

"Neexistuje žiadny brexit, ktorý by bol pre našu krajinu dobrý," skonštatovala Swinsonová. "Nasledujúce týždne sa rozhodne, aká krajina sme a kým chceme byť," povedala.

Plánovať odchod krajiny bez dohody je totiž podľa nej ako chcieť "podpáliť vlastný dom". "Možno máte poistenie, ale aj tak prídete o všetky svoje veci," varovala. Dodala tiež, že jej strana porazí "nacionalizmus a populizmus".

Liberálni demokrati sa v májových voľbách do Európskeho parlamentu umiestnili druhí a predbehli vládnucu Konzervatívnu stranu i opozičnú Labouristickú stranu.

Ich jednoznačná podpora EÚ sa ukázala, keď na zjazd začiatkom tohto týždňa pozvali prednášať popredného europoslanca Guya Verhofstadta, ktorý bol hlavným vyjednávačom Európskeho parlamentu pre brexit.

Liberálni demokrati sa snažia získať poslancov z oboch strán - konzervatívcov aj labouristov, ktorí podporujú zotrvanie Británie v EÚ. V 650-člennej snemovni majú momentálne 18 poslancov.

Labouristi požadujú druhé referendum, ale Liberálni demokrati sú jedinou stranou, ktorá sľubuje okamžité zvrátenie výsledku referenda o brexite a zotrvanie Británie v eurobloku.

Britský premiér Jonhson v minulosti opakovane tvrdil, že Británia odíde z EÚ v plánovanom termíne, teda 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej. Takisto však vyhlasuje, že včas dokáže uzavrieť s EÚ takú prepracovanú "rozvodovú dohodu", ktorá umožní riadený brexit.