Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Británia môže vydať piatich podozrivých z terorizmu do USA

dol, že Británia má právo vydať päť osôb podozrivých z terorizmu do Spojených štátov, avšak až po vyčerpaní všetkých súdnych procedúr.

Štrasburg 10. apríla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes rozhodol, že Británia má právo vydať päť osôb podozrivých z terorizmu do Spojených štátov, avšak až po vyčerpaní všetkých súdnych procedúr.

Súd posudzoval prípady šiestich osôb, ktoré v USA v rokoch 1999-2006 obžalovali z terorizmu v súvislosti s rukojemníckou drámou v Jemene a útokmi na americké veľvyslanectvá v Afrike.

Na základe obvinení vznesených v USA by obžalovaní mohli dostať doživotné tresty bez možnosti podmienečného prepustenia vo väzniciach s maximálnou ochranou a prísnymi podmienkami zadržiavania. Verdikt ESĽP sa zameriaval na to, či by takéto podmienky boli porušením európskych predpisov týkajúcich sa ľudských práv.

Jedným z obžalovaných je radikálny moslimský duchovný Mustafa Kamal Mustafa, známy ako Abú Hamza al-Masrí, ktorý čelí 11 obvineniam týkajúcich sa zadržiavania 16 rukojemníkov v Jemene v roku 1998, hlásania džihádu v Afganistane a snahy vytvoriť výcvikový tábor v USA v rokoch 2000-2001. Al-Masrí pochádza z Egypta, no tvrdí, že prišiel o egyptskú štátnu príslušnosť. Británia ho pokladá za egyptského občana.

ESĽP uviedol, že piatich obvinených by Británia "nemala vydať", pokým nebude príslušný verdikt definitívny, čo by mohlo trvať mesiace, alebo pokým sa neuzavrie možný odvolací proces.

Súd odložil rozhodnutie v prípade šiesteho podozrivého, pokým nedostane ďalšie informácie o jeho duševnom zdraví a podmienkach jeho zadržiavania v britskej nemocnici.