Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Británia plánuje zaviesť prísnejšie sankcie voči Iránu

James Cleverly, archívne foto. Foto: TASR/AP

Londýn takéto opatrenia prijíma v súvislosti s odhalením viac ako 15 dôveryhodných vyhrážok zabitím alebo únosom namierených proti britským osobám či osobám so sídlom v Británii.

Londýn 6. júla (TASR) - Británia vo štvrtok oznámila, že plánuje zaviesť prísnejšie sankcie voči režimu v Iráne pre údajné porušovanie ľudských práv a nepriateľské počínanie na pôde Spojeného kráľovstva.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Londýn takéto opatrenia prijíma v súvislosti s odhalením viac ako 15 dôveryhodných vyhrážok zabitím alebo únosom namierených proti britským osobám či osobám so sídlom v Británii zo strany iránskeho režimu od začiatku roku 2022.

Irán verejne vyzýval na zabitie alebo zajatie týchto osôb a v niektorých prípadoch zadržiaval a prenasledoval ich rodiny.

Plánovaný režim sankcií rozšíri už existujúce uvalené sankcie tak, že vytvorí nový systém kritérií, na základe ktorých môžu byť postihnuté osoby a subjekty. Prijatie nového režimu si však vyžaduje dodatočné právne úpravy.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly vo štvrtok poslancom v parlamente povedal, že prijaté opatrenia boli súborom nástrojov, ktoré by radšej nepoužil, ale rozhodnutie, či tak urobí alebo nie, je pevne v rukách samotného iránskeho režimu.

"Iránsky režim utláča vlastný ľud, exportuje krviprelievanie na Ukrajinu a Blízky východ, pričom sa vyhráža zabíjaním a únosmi na území Spojeného kráľovstva," zdôraznil Cleverly.

Iránske spravodajské služby podľa Londýna údajne vytvorili úzke vzťahy s organizovanými zločineckými skupinami v Británii, ktoré Iránu pomáhajú útočiť na nepriateľov tamojšieho režimu.

"Spojené kráľovstvo dnes vyslalo (iránskemu) režimu jasný signál - nebudeme tolerovať toto zlomyseľné správanie sa a vyvodíme voči vám zodpovednosť," dodal šéf britskej diplomacie.

Najnovšie opatrenia sa pridávajú k tým, ktoré už Londýn prijal v súvislosti s tvrdou reakciou Teheránu na protesty v Iráne pretrvávajúce od vlaňajšieho septembra. Vtedy vo väzbe zomrela iránsko-kurdská žena Mahsa Amíníová, ktorú iránska mravnostná polícia predtým zatkla za nesprávne nasadený hidžáb.

Británia od začiatku roku zmrazila majetok a zakázala cestovať iránskym osobám a organizáciám vrátane popredných predstaviteľov Iránskych revolučných gárd (IRGC) a generálneho prokurátora Teheránu.