Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia podporí protiteroristické operácie vyslaním vrtuľníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

O vyslaní helikoptér bude vo štvrtok oficiálne informovať britská premiérka Theresa Mayová, keď sa na vojenskej akadémii v Sandhurste stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Londýn 18. januára (TASR) - Británia podporí francúzsku protiteroristickú misiu v oblasti afrického Sahelu vyslaním troch vojenských vrtuľníkov a personálu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie britskej vlády.

Britské Kráľovské letectvo vyšle do afrického štátu Mali tri transportné vrtuľníky Chinook a desiatky príslušníkov obslužného personálu. Ich úlohou bude poskytovať logistickú podporu tisíckam francúzskych vojakov, ktorí sa spoločne s vojakmi z viacerých afrických štátov podieľajú na boji proti skupinám islamských militantov pôsobiacich na južnom okraji Sahary.

O vyslaní helikoptér bude vo štvrtok oficiálne informovať britská premiérka Theresa Mayová, keď sa na vojenskej akadémii v Sandhurste južne od Londýna stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Očakáva sa, že obaja lídri okrem iného ohlásia zintenzívnenie spoločného boja proti násilnému extrémizmu, v rámci ktorého by malo dôjsť k užšej spolupráci armád a tajných služieb oboch krajín.

K tomu by malo prispieť aj štvrtkové stretnutie predstaviteľov piatich hlavných tajných služieb Británie a Francúzska, čo bude podľa AP vôbec prvá schôdzka v takomto formáte.

V rozsiahlej, ťažko kontrolovateľnej oblasti Sahelu operuje viacero džihádistických skupín napojených na al-Káidu či takzvaný Islamský štát (IS).