Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pri Stonehenge sa napriek odporúčaniu zhromaždili desiatky ľudí

Ľudia, ktorí preskočili plot, čakajú na východ slnka vo vnútri zatvoreného Stonehengu počas osláv letného slnovratu 21. júna 2021 neďaleko Salisbury. Foto: TASR/AP

Letný slnovrat zvyčajne priláka na Stonehenge na juhu Anglicka desaťtisíce ľudí, aby tam oslávili najdlhší deň v roku.

Londýn 21. júna (TASR) - Desiatky ľudí ignorovali odporúčanie necestovať k anglickému monumentu Stonehenge na oslavy letného slnovratu, ktoré v pondelok zrušili v dôsledku obáv z koronavírusu. Informuje o tom agentúra AP.

Nezisková kultúrna organizácia English Heritage, ktorá sa o tento neolitický monument stará, už druhýkrát po sebe naplánovala živý prenos východu slnka na Stonehenge. Organizácia však uviedla, že program musel byť prerušený z bezpečnostných dôvodov po tom, čo sa istý počet ľudí rozhodol nerešpektovať požiadavku, aby sa k Stonehenge v pondelok ráno necestovalo.

Tisíce ľudí, ktoré čakali na online prenos východu slnka pri monumente, museli sledovať vopred nahraté zábery. Priamy prenos obnovili až okolo piatej hodiny ráno, píše AP.

V médiách sa objavili videá, na ktorých bolo vidieť desiatky ľudí zhromaždených vnútri kamenného kruhu Stonehenge, pričom niektorí preliezli nízke oplotenie, aby sa dostali až do zakázanej zóny ku kameňom.

Organizácia English Heritage uviedla, že pre ňu bolo sklamaním vidieť ľudí „konať tak, že ohrozili seba, náš personál aj políciu" počas pandémie, cituje ju AP.

Letný slnovrat zvyčajne priláka na Stonehenge na juhu Anglicka desaťtisíce ľudí, aby tam oslávili najdlhší deň v roku. Miestne policajné zdroje uviedli, že okrem menšieho vniknutia to kamenného kruhu bol víkend pred slnovratom v oblasti pokojný. Došlo iba k zatknutiu jednej ženy pre podozrenie z požívania alkoholických nápojov a výtržníctva.