Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská vláda vyhrala súd, môže tajiť dokumenty v prípade Litvinenka

Alexander Litvinenko Foto: TASR/AP

Vdova po Litvinenkovi Marina je presvedčená, že za smrť jej manžela je zodpovedné Rusko. Po vyhlásení rozhodnutia najvyššieho súdu uviedla, že je tým "sklamaná, ale nie prekvapená".

Londýn 27. novembra (TASR) - Britská vláda dnes vyhrala bitku na najvyššom súde a tak môže naďalej utajovať dokumenty súvisiace s vyšetrovaním vraždy ruského špióna Alexandra Litvinenka z roku 2006. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Litvinenka (43) žijúceho v britskom exile otrávili rádioaktívnym prvkom polónium 210, keď pil čaj v luxusnom hoteli Millennium v Londýne. Keď tento kritik Kremľa zomieral v nemocnici, obvinil Rusko vrátane Vladimira Putina z prípravy svojej vraždy.

Sudca vyšetrujúci násilnú Litvinenkovu smrť Robert Owen sa v predchádzajúcom období rozhodol zrušiť nariadenie zakazujúce zverejnenie určitých vládnych dokumentov a argumentoval tým, že sú potrebné pre "spravodlivé a zmysluplné" vyšetrenie prípadu.

Britský minister zahraničných vecí William Hague však jeho rozhodnutie napadol na súde. Ministrovi právnici tvrdili, že dokumenty sú "nanajvýš citlivé" a ich zverejnenie by uškodilo štátnym záujmom.

"Verdikt, ktorý sme vyhlásili, nijako neznižuje dôležitosť úplnej spravodlivosti," povedal sudca John Goldring, keď oznamoval dnešný verdikt.

Vdova po Litvinenkovi Marina je presvedčená, že za smrť jej manžela je zodpovedné Rusko. Po vyhlásení rozhodnutia najvyššieho súdu uviedla, že je tým "sklamaná, ale nie prekvapená".

Vdova Marina chce požiadať o ďalšie súdne prehodnotenie prípadu. V žiadosti napadne rozhodnutie britskej vlády neumožniť koronerovi, aby on rozhodol, či zahrnie do svojho súdneho vyšetrovania tajné dokumenty. Takisto bude žiadať verejné vyšetrovanie.