Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu končí vo funkcii

John Bercow, archívne foto. Foto: TASR/AP

John Bercow sa stal celosvetovou celebritou pre svoje krikľavé, extravagantné kravaty a silný krik v čase, keď bol stredobodom celej drámy okolo brexitu v dolnej komore.

Londýn 31. októbra (TASR) - Britskí zákonodarcovia od srdca chválili Johna Bercowa, energického a pozoruhodného predsedu Dolnej snemovne, keďže práve vo štvrtok naposledy viedol zasadnutie tejto hlavnej a volenej komory britského parlamentu.

Bercow sa stal celosvetovou celebritou pre svoje krikľavé, extravagantné kravaty a silný krik v čase, keď bol stredobodom celej drámy okolo brexitu v dolnej komore. Zaznel jeho posledný typický príkaz "Or-derrr!" (Poriadok!). Vo štvrtok totiž po desiatich rokoch odchádza zo svojej funkcie, píše tlačová agentúra AP.

Niektorí poslanci cítia smútok nad jeho odchodom, ale niektorých to aj teší. Bercow sa stal hrdinom pre odporcov brexitu, darebákom pre zástancov vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ a tŕňom v päte britskej konzervatívnej vlády.

Bercowov životopisec Sebastian Whale vyhlásil, že "je to predseda svojej doby - rozvratnícky, drsný a kontroverzný".

Premiér Boris Johnson povedal, že Bercow bol "veľký služobník tohto parlamentu a tejto Dolnej snemovne", aj keď nie vždy mali obaja celkom zhodný názor.

Bercow (56) slúžil ako konzervatívny člen Dolnej snemovne od roku 1997 a za predsedu ho zvolili v roku 2009, čo si od neho vyžadovalo zachovávať politickú neutralitu, pripomenula agentúra DPA.

Mnoho členov jeho vlastnej Konzervatívnej strany, teraz vedenej premiérom Johnsonom, ho obviňovalo zo zaujatosti, predovšetkým odvtedy, ako Británia v referende v roku 2016 odhlasovala odchod z Európskej únie.

Konzervatívny zákonodarca Edward Leigh sa vo štvrtok poďakoval Bercowovi za jeho "dlhoročné priateľstvo".

"Nie vždy som s tebou súhlasil, ale na tomto mieste, John - snáď ťa môžem osloviť tak, ako vždy - je priateľstvo dôležitejšie než zhoda," povedal Leigh.

Barry Sheerman z hlavnej opozičnej Labouristickej strany povedal Bercowovi, že "pre radových poslancov bol vždy zdrojom radosti", keď v poslednom desaťročí viedol parlamentné zasadnutia.

Sheerman kritizoval "sústredenú mediálnu zlomyseľnú kampaň" proti Bercowovi a jeho rodine, keď sa v roku 2015 objavovali odpudzujúce škandálne články o jeho súkromnom živote.

"Je to hanba britskej žurnalistiky a novinárskeho povolania, pretože to nerobili bulvárne noviny - robili to The Times, robil to premiérov Daily Telegraph," uviedol Sheerman.

"Niektorí z nás stáli vtedy pri tebe a aj budeme stáť," dodal Sheerman a odporučil Bercowa na doživotnú hodnosť peera, ktorá by mu zaručila kreslo v Snemovni lordov, teda v nevolenej hornej komore parlamentu.

"Toto je výnimočne milé od ctihodného džentlmena," zareagoval Bercow.

Profil Johna Bercowa



John Bercow, celý menom John Simon Bercow, sa narodil 19. januára 1963 vo štvrti Edgware na severe Londýna.

Muž menšieho vzrastu (meria 168 cm), ale hlasu ako zvon už nebude dohliadať na poriadok v Dolnej snemovni britského parlamentu. Vďaka ostrému jazyku, nápaditým slovným obratom, farebným kravatám, ale predovšetkým vďaka zvučnému zvolaniu "Order!" v rôznych tóninách, ktorým sa dožadoval poriadku, sa vryl do pamäti všetkým, ktorí aspoň raz zhliadli rokovanie britských poslancov. Aj preto získal prezývku Mr. Order - Pán Poriadok.

Na záver emotívne ladeného prejavu, v ktorom ohlásil začiatkom septembra svoju rezignáciu, sa poďakoval poslancom za spoluprácu, pričom zdôraznil: "Ste veľmi, veľmi šľachetná partia. Želám svojmu nástupcovi veľa šťastia pri obrane práv jednotlivých poslancov a parlamentu ako ustanovizne."

V mladosti sa John Bercow pohrával s myšlienkou stať sa profesionálnym tenistom, patril medzi najlepších juniorov, ale napokon zvíťazila politika. Politológiu vyštudoval s vyznamenaním na Univerzite v Essexe. Do svojho zvolenia za poslanca však najskôr pracoval v bankovom sektore.

Mandát poslanca za Konzervatívnu stranu sa mu podarilo získať v roku 1997 až na tretí pokus – predchádzajúce dva v rokoch 1987 a 1992 boli neúspešné. Po odstúpení predsedu Dolnej snemovne Michaela Martina v dôsledku rozsiahleho škandálu okolo kontroverzných poslaneckých výdavkov bol John Bercow jedným z desiatich uchádzačov o tento tradične apolitický post. Tretí pokus sa stal pre neho opäť úspešným. V treťom kole voľby totiž porazil člena Konzervatívnej strany Georga Younga a vo veku 46 rokov sa stal 22. júna 2009 najmladším predsedom v novodobej histórii britského parlamentarizmu. Po zasadnutí do kresla predsedu Dolnej snemovne sa v súlade so zvyklosťami vzdal členstva v Konzervatívnej strane – nezastupoval ju v parlamente a ani nemohol hlasovať.

Niektorí členovia jeho materskej Konzervatívnej strany však Johna Bercowa kritizovali za nedodržiavanie objektivity. V poslednom období mu vyčítali najmä to, že nie je nestranný a svojimi rozhodnutiami o tom, čo povolí a o čom dá hlasovať, podporuje odporcov brexitu. "Mám svoje súkromné presvedčenie, ale v parlamente som nestranícky," odkázal svojim kritikom v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

John Bercow si získal celý rad priaznivcov a stal sa doslova miláčikom prenosov z britského parlamentu. Diváci si ho obľúbili tiež pre jeho komediálny talent, s ktorým zmravňoval poslancov. "Neviem, čo sa stalo ctihodnému pánovi z North Dorset. Pred niekoľkými desaťročiami, keď bol ešte študentom Oxfordskej univerzity, mi manželka hovorila, že je veľmi dobre vychovaný. Zdá sa, že došlo k úpadku. Je to veľmi neuspokojivé," povedal na adresu vyrušujúceho poslanca Simona Hoarea.

Jeho energický a rázny štýl vedenia snemovne bol charakteristický a videá, na ktorých v búrlivej atmosfére snemovne robí poriadok, sa stali hitom internetu. Napomínal aj ministrov, ktorí počas rokovania parlamentu používali mobilný telefón, a poslancom, ktorí sa nevedeli zmestiť do kože, pokojne navrhol, aby ako domácu úlohu stokrát napísali: "Budem mlčať!"

Johna Bercowa nepreslávili však iba parlamentné debaty o brexite. Súhlas i nevôľu zároveň vyvolal v roku 2017, keď nedovolil, aby v parlamente vystúpil americký prezident Donald Trump. Zdôvodnil to tým, že nie je vhodný na to, aby vystupoval pred Dolnou snemovňou, ktorá je proti rasizmu, sexizmu, podporuje rovnosť pred zákonom a nezávislé súdnictvo.

"Členom parlamentu som bol 22 rokov a desať jeho predsedom. To bola tá najväčšia česť v mojom živote," vyhlásil John Bercow, ktorý sa stal doslova ikonickou postavou Dolnej snemovne britského parlamentu.