Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sudca v Británii povedal sériovému vrahovi, že zomrie vo väzení

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Britský sériový vrah a šéfkuchár Stephen Port z východného Londýna sa so svojimi obeťami spoznal na internetových zoznamkách pre homosexuálov vrátane aplikácie Grindr.

Londýn 25. novembra (TASR) - Britský sériový vrah a šéfkuchár Stephen Port, ktorý zabil štyroch mladíkov, dostal dnes na londýnskom súde doživotné väzenie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Port (41) z východného Londýna sa so svojimi obeťami spoznal na internetových zoznamkách pre homosexuálov vrátane aplikácie Grindr. Do drinkov im potom primiešal smrteľnú dávku lieku GHB, takže ich mohol znásilniť, keď boli mladíci v stave bezvedomia.

Trestný súd Old Bailey v Londýne udelil obžalovanému takzvané "úplné doživotné väzenie", teda bez možnosti predčasného prepustenia. Súd Porta už v stredu 23. novembra uznal za vinného z vraždy štyroch mladých mužov vo veku 21 až 25 rokov a z nadrogovania a sexuálneho napadnutia ďalších siedmich obetí.

Príbuzní obetí prejavili radosť potleskom, keď sudca Peter Openshaw povedal Portovi, že už nikdy nebude prepustený. Jedna žena v časti súdnej siene vyhradenej pre verejnosť zakričala na Porta "Hnusák!", uviedla tlačová agentúra Press Association.

Port klamal polícii, zničil mobilné telefóny svojich obetí a dokonca položil na jedno z tiel falošný samovražedný odkaz, aby od seba odviedol pozornosť polície.

Metropolitnú políciu (MP) v súvislosti s touto kauzou vyšetruje britská Nezávislá komisia pre sťažnosti na políciu (IPCC). Tá zisťuje, ako si MP počínala pri vyšetrovaní štyroch úmrtí. Podľa niektorých tvrdení totiž Metropolitná polícia premeškala príležitosti chytiť Porta už skôr.