Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Británia:Iránske drony vo výzbroji ruskej armády nenaplnili očakávania

Na snímke poškodené auto pod troskami predajne áut, ktorá bola zničená po ruskom útoku v Záporoží na Ukrajine v utorok 11. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Britská rozviedka vo svojej najnovšej zvodke uvádza, že ruská armáda používa iránske bezpilotné lietadlá minimálne od augusta tohto roku. Ide o kamikadze drony typu Šáhid-136, pripomenula BBC.

Londýn 12. októbra (TASR) - Britská vojenská spravodajská služba tvrdí, že drony iránskej výroby, ktoré ruská armáda nasadzuje do bojov na Ukrajine, nie sú takým prínosom, ako sa pôvodne očakávalo. TASR túto správu prevzala z webu britskej stanice BBC.

Britská rozviedka vo svojej najnovšej zvodke uvádza, že ruská armáda používa iránske bezpilotné lietadlá "minimálne od augusta tohto roku". Ide o kamikadze drony typu Šáhid-136, pripomenula BBC.

Zariadenia tohto typu Rusko využilo aj v pondelok pri masívnej vlne raketových útokov mestá po celej Ukrajine. Časť vystrelených rakiet i dronov - vrátane iránskych - ukrajinská protilietadlová obrana zneškodnila.

BBC vysvetlila, že iránske drony sa pohybujú nízkou rýchlosťou a v malej výške, čo z nich robí ľahké ciele pre konvenčnú protivzdušnú obranu. Napriek tomu je však reálne predpokladať, že Rusku sa pomocou týchto dronov podarilo zasiahnuť niektoré z vytýčených cieľov vzdušných útokov.

Britská vojenská rozviedka však súčasne uvádza, že pri deklarovanom dolete 2500 kilometrov sú drony iránskej výroby schopné prepraviť len malé množstvo výbušnín. Podľa Británie je preto nepravdepodobné, že by nasadenie týchto dronov dokázalo uspokojivo vyriešiť úlohy spočívajúce v úderoch v hlbokom tyle Ukrajiny, na ktoré sa ich Rusko pravdepodobne chystalo použiť.