Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Britskí labouristi si zvolili nového šéfa. Socialistu Corbyna

Nový predseda britských opozičných labouristov 66-ročný politický veterán Jeremy Corbyn Foto: TASR/AP

Predchádzajúci líder Labouristickej strany Ed Miliband podal demisiu po prehre v májových parlamentných voľbách.

Londýn 12. septembra (TASR) - Novým predsedom britských opozičných labouristov sa stal predstaviteľ krajne ľavicového krídla Jeremy Corbyn, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné výsledky hlasovania zverejnené predstaviteľmi strany.

Predchádzajúci líder Labouristickej strany Ed Miliband podal demisiu po prehre v májových parlamentných voľbách. Corbyn bol ešte donedávna považovaný za outsidera strany. V uplynulých mesiacoch sa však stal jasným favoritom a s prehľadom zvíťazil nad ďalšími troma kandidátmi hneď v prvom kole hlasovania.

Skúsený 66-ročný politický veterán je ostrým kritikom úsporných opatrení vlády a členstva Spojeného kráľovstva v Severoatlantickej aliancii. Reuters upozorňuje, že jeho víťazstvo môže ešte viac prispieť k názorovému štiepeniu uprostred strany poznačenej ťažkou volebnou porážkou. Corbyn tiež znamená jednoznačné odmietnutie centristických politík predchádzajúceho vedenia strany a jej ostré nasmerovanie na ľavo.

Zverejnenie výsledkov hlasovania členov strany sprevádzal na londýnskom zasadnutí potlesk a ovácie. Corbyn si zabezpečil takmer 60 percent voličských hlasov, pričom jeho najvážnejší rival presvedčil iba necelých 19 percent z 422.664 hlasujúcich.

Pred Corbynom a jeho socialistickými ideami verejnosť otvorene varovalo viacero dlhoročných členov strany vrátane bývalých labouristických premiérov Tonyho Blaira a Gordona Browna. Obaja sa pridali k verejným výzvam smerom k voličom za jeho odmietnutie. Blair dokonca vyhlásil, že pod Corbynovým vedením by Labouristickej strane hrozilo "zničenie".

Corbyn zaujal predovšetkým nových nadšených prevažne mladých členov strany, z ktorých mnoho je nespokojných s britskou politikou.