Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Britská vláda dala zelenú spornému tunelu neďaleko lokality Stonehenge

Stonehenge Foto: TASR/AP

Predošlé rozhodnutie o povolení stavby po protestoch aktivistov zrušil v júli 2021 najvyšší súd pre obavy z jej vplyvu na životné prostredie.

Londýn 14. júla (TASR) — Britské ministerstvo dopravy v piatok schválilo výstavbu kontroverzného cestného tunela, ktorý povedie neďaleko historickej lokality Stonehenge. TASR správu prevzala z agentúry PA Media a stránky stanice BBC News.

Predošlé rozhodnutie o povolení stavby po protestoch aktivistov zrušil v júli 2021 najvyšší súd pre obavy z jej vplyvu na životné prostredie.

Štátna spoločnosť National Highways uviedla, že výstavbou tunela chce znížiť intenzitu dopravy a skrátiť čas jazdy na ceste A303 vedúcej z Londýna do juhozápadného Anglicka. Plány zahŕňajú generálnu opravu zhruba 13 kilometrov komunikácie vrátane vyhĺbenia tunela s dĺžkou 3,2 kilometra.

Projekt za 1,7 miliardy libier podporila aj Rada grófstva Wiltshire. Na ceste A303 sa tvoria dopravné zápchy a vodiči počas prázdninových špičiek často viaznu v dlhých kolónach.

"Tento veľký infraštruktúrny projekt predstavuje významnú investíciu v grófstve Wiltshire, ktorá podporí nášho grófstva aj širšieho regiónu," uviedla Caroline Thomasová, členka Rady grófstva Wiltshire.

Podľa britského ministra dopravy Marka Harpera je nový tunel "jednoznačne potrebný" a jeho verejný prínos prevažuje nad negatívami, ktoré prinesie.

Stonehenge je prehistorický kamenný monument na Salisburskej planine v anglickom grófstve Wiltshire. Archeológovia sa domnievajú, že bol postavený približne 3000 až 2000 rokov pred Kristom. Je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.