Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská opozícia Mayovej:K Trumpovi treba v otázke klímy tvrdší postoj

Britská kancelárka Theresa Mayová (vľavo) a americký prezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR AP

Británia nepodpísala spoločné vyhlásenie lídrov Nemecka, Francúzska a Talianska, v ktorom ľutujú Trumpovo rozhodnutie a zdôrazňujú, že o dohode nie je možné znovu rokovať.

Londýn 2. júna (TASR) - Britskí opoziční politici obvinili premiérku Theresu Mayovú, že neodsúdila Spojené štáty za odstúpenie od parížskej klimatickej dohody.

Mayovej úrad dnes oznámil, že premiérka sa rozprávala s americkým prezidentom Donaldom Trumpom po jeho oznámení o odstúpení od dohody a "vyjadrila sklamanie nad týmto rozhodnutím". Mayová "zdôraznila, že Spojené kráľovstvo je naďalej oddané parížskej dohode", informovalo sídlo premiérky Downing Street 10 v Londýne.

Británia však nepodpísala spoločné vyhlásenie lídrov Nemecka, Francúzska a Talianska, v ktorom ľutujú Trumpovo rozhodnutie a zdôrazňujú, že o dohode nie je možné znovu rokovať.

Trump tvrdí, že parížska klimatická dohoda je nespravodlivá pre USA a že sa bude snažiť vyrokovať nové podmienky pre krajinu.

Úrad Mayovej dnes neuviedol, či premiérku partneri požiadali, aby spoločné vyhlásenie podpísala.

Líder britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn dnes obvinil Mayovú zo "servilnosti" voči Trumpovi.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová vyhlásila, že nepodpísanie deklarácie je "desivým zrieknutím sa vedúceho postavenia".