Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Britská spoločnosť získala kontrakt na výrobu ponoriek pre Austráliu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Dodanie prvej ponorky triedy SSN-AUKUS je naplánované na koniec nasledujúceho desaťročia.

Londýn 2. októbra (TASR) - Najväčšia britská zbrojárska spoločnosť BAE Systems získala zákazku v hodnote 3,95 miliardy libier na výrobu ponoriek novej generácie. TASR informáciu prevzala z pondelkovej správy stanice BBC News.

Dodanie prvej ponorky triedy SSN-AUKUS je naplánované na koniec nasledujúceho desaťročia.

USA, Spojené kráľovstvo a Austrália v marci oznámili podrobnosti o spoločnom vojenskom pakte AUKUS, ktorý má Austrálii poskytnúť útočné ponorky s jadrovým pohonom. Cieľom je čeliť ambíciám Číny v indo-tichomorskom regióne. Peking túto dohodu ostro kritizoval.

"Sme nesmierne hrdí na svoju úlohu pri realizácii tohto mimoriadne dôležitého trojnárodného ponorkového programu," povedal riaditeľ BAE Systems Charles Woodburn. Ponorky britskej konštrukcie bude okrem Kráľovského austrálskeho vojenského námorníctva (RAN) používať aj Kráľovské vojenské námorníctvo (RN).

"Táto investícia v hodnote niekoľkých miliárd libier do programu ponoriek AUKUS pomôže zabezpečiť dlhodobé kapacity útočných ponoriek, ktoré Spojené kráľovstvo potrebuje na udržanie svojej strategickej výhody a zabezpečenie vedúceho postavenia v spornom globálnom poriadku," povedal britský minister obrany Grant Shapps na konferencii Konzervatívnej strany.

Ponorky triedy SSN-AUKUS budú najväčšie a najvýkonnejšie útočné ponorky vo výzbroji RN a postupne nahradia ponorky triedy Astute. V marci bolo potvrdené, že nové ponorky budú poháňať jadrové reaktory od spoločnosti Rolls-Royce Submarines.

BAE Systems v Spojenom kráľovstve zamestnáva 39.600 ľudí, celosvetovo to je podľa internetovej stránky spoločnosti viac ako 93.000.