Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Britský minister zahraničných vecí Cameron sa stretol s Trumpom

Na archívnej snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron. Foto: TASR/AP

Britskí predstavitelia sa nevyjadrili k obsahu rozhovoru s Trumpom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 9. apríla (TASR) - Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa v pondelok stretol na Floride s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom, uviedol v utorok hovorca britského ministerstva zahraničných vecí. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Stretnutia ministrov s opozičnými kandidátmi sú bežnou praxou v rámci ich bežných medzinárodných aktivít," poznamenal hovorca.

Cameron bude v utorok vo Washingtone rokovať s ministrom zahraničných vecí Antony Blinkenom.

Britskí predstavitelia sa nevyjadrili k obsahu rozhovoru s Trumpom. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Cameron bude na stretnutí s Blinkenom presadzovať transparentné vyšetrenie izraelského útoku, pri ktorom minulý týždeň v Pásme Gazy zahynulo sedem humanitárnych pracovníkov organizácie World Central Kitchen (WCK). Medzi obeťami boli aj tri osoby zo Spojeného kráľovstva.

Po útoku čelila vláda Spojeného kráľovstva výzvam na pozastavenie licencií na vývoz zbraní do Izraela. Viac ako 600 právnikov vrátane bývalých sudcov Najvyššieho súdu v liste adresovanom britskému predsedovi vlády varovalo, že Londýn riskuje porušenie medzinárodného práva tým, že naďalej povoľuje vývoz zbraní do Izraela.

Očakáva sa, že na utorkovej spoločnej tlačovej konferencii bude Cameron diskutovať aj o vývoze zbraní. Podľa zdrojov z britskej vlády však neoznámi zmenu politiky. "Zdôrazní, že úmrtia humanitárnych pracovníkov WCK sú absolútne neprijateľné a že je potrebné urobiť zásadné zmeny na zaistenie bezpečnosti humanitárnych pracovníkov v teréne," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Cameron a Blinken sa v rozhovoroch zamerajú aj na "cestu k udržateľnému prímeriu a dodávkam väčšieho množstva humanitárnej pomoci v Gaze", dodalo ministerstvo.

Cameron bude tiež naliehať na predstaviteľov amerického Kongresu, aby schválili navrhovaný balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 60 miliárd dolárov, ktorý republikánski zákonodarcovia už niekoľko mesiacov blokujú.