Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Bulharsko nepodporuje návrh na vytvorenie čiernomorskej flotily NATO

Bojko Borisov Foto: TASR/AP Photo

Premiér Bulharska Bojko Borisov chce podľa vlastných slov vidieť v Čiernom mori veľké lode s turistami a jachty, a nie flotily.

Sofia 16. júna (TASR) - Bulharská vláda odmietla dnes myšlienku vytvorenia regionálnej vojenskej flotily v Čiernom mori spoločne s Tureckom a Rumunskom, čo má byť predmetom rokovaní počas nadchádzajúceho summitu NATO vo Varšave v dňoch 8. a 9. júla.

Bulharský premiér Bojko Borisov, ktorého cituje agentúra DPA, chce podľa vlastných slov "vidieť v Čiernom mori veľké lode s turistami a jachty, a nie flotily".

Návrh na vytvorenie takéhoto útvaru prezentoval počas stredajšej návštevy Sofie rumunský prezident Klaus Iohannis. Nová flotila by mala byť protiváhou ruských námorných síl a popri uvedených členoch NATO sa ráta aj so zapojením Ukrajiny.

Bulharské médiá dnes uviedli, že Turecko prestalo prijímať späť z Bulharska migrantov, ktorí nezákonne prekročili spoločnú hranicu, čo môže byť chápané ako odpoveď na odmietavé stanovisko Sofie k návrhu ohľadne flotily. Borisov podľa DPA potvrdil, že Turecko nevyhovelo bulharskej žiadosti o prevzatie 200 takýchto migrantov, zatiaľ však neposkytlo k tejto záležitosti žiadne písomné vyjadrenie.