Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bulharský parlament má po krátkej kríze novú predsedníčku

Na snímke bulharský parlament Foto: TASR/AP

Predseda tamojšieho parlamentu Dimitar Glavčev sa v piatok vzdal svojej funkcie.


Sofia 17. novembra (TASR) - V snahe zabrániť parlamentnej kríze v Bulharsku sa predseda tamojšieho parlamentu Dimitar Glavčev v piatok vzdal svojej funkcie. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že Bulharsko sa v januári na polroka stane predsedajúcou krajinou EÚ.

Ku Glavčevovej rezignácii došlo po tom, ako hlavná opozičná Bulharská socialistická strana (BSP) pohrozila bojkotom parlamentných schôdzí, pričom predsedu parlamentu obvinila, že sa pokúša opozíciu umlčať.

Konflikt v parlamente vypukol 15. novembra, keď Glavčev napomenul predsedníčku BSP Korneliu Ninovovú za nevhodné komentáre na adresu premiéra Bojka Borisova a parlamentu. Ninovová vtedy od predsedu vlády žiadala, aby sa dostavil do parlamentu a vysvetlil svoje nedávne výroky ohľadom údajného zapletenia niektorých poslancov do obchodovania s drogami.

Po tomto incidente s Glavčevom sa socialisti rozhodli, že parlamentné schôdze budú čiastočne bojkotovať. Okrem toho sa v parlamente objavila petícia za Glavčevovu abdikáciu, ktorú podpísalo 88 poslancov.

Glavčev je členom centristicko-pravicovej strany Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB) premiéra Borisova.

Po svojom odstúpení Glavčev vyhlásil, že jeho rezignácia bola "morálnym aktom", ktorým sa snažil zabrániť akémukoľvek negatívnemu vplyvu na nadchádzajúce bulharské predsedníctvo v EÚ.

Borisov, ktorého koaličná vláda má v parlamente tesnú väčšinu, po Glavčevovej demisii uviedol, že "štát a jeho stabilita sú dôležitejšie ako čokoľvek iné."

Poslanecký klub GERB krátko na to do funkcie predsedu parlamentu nominoval jeho doterajšiu podpredsedníčku Cvetu Karajančevovú. Jej nominácia bola schválená pomerom hlasov 138 k trom, pričom 71 poslancov sa hlasovania zdržalo.