Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Búrky v Tadžikistane si vyžiadali najmenej 13 životov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo februári z tadžickej autonómnej oblasti Horský Badachšán, ktorá susedí s Čínou, Afganistanom a Kirgizskom, hlásili desiatky lavín, ako aj zosuvov pôdy a skál.

Dušanbe 28. augusta (TASR) - Najmenej 13 ľudí zahynulo v dôsledku nedeľňajších silných dažďov v strednej časti Tadžikistanu. Informovala o tom v pondelok kancelária tadžického prezidenta Emomaliho Rachmona.

Obete zaznamenali v oblastiach nachádzajúcich sa južne a východne od hlavného mesta Dušanbe, kde dažde spôsobili zosuvy pôdy a skál, spresnila hovorkyňa tadžického ministerstva pre krízové situácie. Riziko zosuvov podľa nej zostáva aj naďalej vysoké.

"V dôsledku silných dažďov došlo včera k prírodnej katastrofe, pri ktorej zahynulo 13 ľudí, z toho 11 v okrese Vachdat a dvaja v okrese Rudaki," uviedla v pondelok prezidentská kancelária.

AFP pripomína, že táto najchudobnejšia z postsovietskych republík v oblasti strednej Ázie je náchylná na prírodné katastrofy. Vo februári z tadžickej autonómnej oblasti Horský Badachšán, ktorá susedí s Čínou, Afganistanom a Kirgizskom, hlásili desiatky lavín, ako aj zosuvov pôdy a skál.