Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Bývalého šéfa českej prezidentskej kancelárie obžalovali z podvodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mynář v žiadosti o dotáciu na stavbu penziónu pravdivo neuviedol, že rovnaký objekt už skôr dostal dotáciu od ministerstva školstva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brno 22. apríla (TASR) - Štátny zástupca obžaloval bývalého vedúceho prezidentskej kancelárie (KPR) Vratislava Mynářa z dotačného podvodu a z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Mynář KPR šéfoval počas mandátu exprezidenta Miloša Zemana. V pondelok na to upozornil server Seznam Zprávy, informuje spravodajkyňa TASR.

Prípad sa týka dotácie na prestavbu penziónu v obci Osvětimany v Zlínskom kraji, kde je Mynář od roku 2006 členom obecného zastupiteľstva. V roku 2011 dostala jeho firma Clever Management dotáciu takmer šesť miliónov korún (takmer 240.000 eur). Neskôr sa pri kontrole zistil pochybnosti.

Mynář v žiadosti o dotáciu na stavbu penziónu pravdivo neuviedol, že rovnaký objekt už skôr dostal dotáciu od ministerstva školstva. Úrady preto skonštatovali, že o novú dotáciu žiadal neoprávnene. Firma ju nakoniec vlani vrátila.

Mynářa v prípade obvinili v roku 2021, od počiatku vinu odmieta a tvrdí, že v žiadosti o dotáciu nepochybil. Podotkol, že žiadateľom o dotáciu bol nový subjekt.

Exprezident Miloš Zeman požiadal v roku 2022 predsedu českej vlády Petra Fialu o spolupodpis abolície, teda buď zastavenia stíhania alebo rozhodnutia o neprípustnosti stíhania v troch prípadoch. Jedna z týchto káuz sa týkala práve dotačného podvodu šéfa jeho kancelárie. Fiala odmietol abolíciu podpísať.

Ako upozornili české médiá, dotačná kauza nie je jediná, ktorej Mynář čelí. Ďalšie kauzy či aféry sa týkajú napríklad prenájmu stanu z Pražského hradu na zjazdovke v Osvětimanoch či požičaných šperkov z hradného skladu.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)