Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zimbabwianskeho exministra vydali polícii; vo väzbe bol vraj bitý

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hospitalizáciu potvrdil aj Chombov právnik Lovemore Madhuku. Podľa neho má Chombo rany na rukách, nohách i chrbte.

Harare 24. novembra (TASR) - Bývalého zimbawianskeho ministra financií Ignatiusa Chomba, ktorého od minulého týždňa zadržiavala armáda, vydali polícii. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na politikových príbuzných.

Podľa nich bol Chombo počas zadržiavania príslušníkmi armády surovo bitý a jeho zdravotný stav si v piatok vyžiadal prevoz do nemocnice.

Hospitalizáciu pre Reuters potvrdil aj Chombov právnik Lovemore Madhuku. Podľa neho má Chombo rany na rukách, nohách i chrbte. Okrem toho počas týždňa, čo bol internovaný armádou, mal zaviazané oči. "Bol to veľmi brutálny a drakonický spôsob, ako sa vyrovnať s protivníkmi," povedal exministrov právnik pre agentúru Reuters.

Madhuku dodal, že jeho mandant bol obvinený z korupcie a zneužitia moci, ktoré sa týkalo obdobia spred desiatich rokov, keď pôsobil ako minister samosprávy.

Podľa Reuters bol Chombo prívržencom manželky medzičasom zosadeného 93-ročného prezidenta Roberta Mugabeho. Grace Mugabeová bola hlavným politickým súperom bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, ktorého odvolanie z funkcie zo 6. novembra primalo velenie armády k nekrvavému prevratu proti vedeniu krajiny.

Pod týmto tlakom Mugabe v utorok odstúpil zo svojej funkcie. Stalo sa tak krátko po tom, čo zimbabwianska vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) podala na zasadnutí parlamentu návrh na ústavnú obžalobu (tzv. impeachment) Roberta Mugabeho.

Úradu zimbabwianskeho prezidenta sa po Mugabeho odstúpení v piatok ujme Emmerson Mnangagwa.