Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bývalý pápežský komorník si trest odpyká v domácom väzení

Na snímke z mája 2012 pápež Benedikt XVI prichádza na námestie svätého Petra vo Vatikáne v sprievode Paola Gabrieleho (dole) a jeho osobného tajomníka Georga Gaensweina (vľavo hore). Foto: TASR/AP

Prokurátor súhlasil s podmienkami výkonu trestu. V opačnom prípade by museli bývalého komorníka umiestniť do talianskej väznice, keďže Vatikán žiadnou nedisponuje.

Vatikán 6. októbra (TASR) - Paolo Gabriele, ktorý pápežovi Benediktovi XVI. pomáhal pri obliekaní a sprevádzal ho na všetkých cestách, si 18-mesačný trest za krádež a zverejnenie citlivých dokumentov hlavy katolíckej cirkvi odpyká v domácom väzení vo svojom vatikánskom byte. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

Prokurátor po zverejnení rozsudku súhlasil s podmienkami výkonu trestu, povedala Gabrieleho obhajkyňa Cristiana Arruová. V opačnom prípade by museli bývalého komorníka umiestniť do talianskej väznice, keďže Vatikán žiadnou nedisponuje.

Existuje možnosť pápežskej milosti

Pápež Benedikt XVI. "s najväčšou pravdepodobnosťou" omilostí svojho bývalého komorníka Paola Gabrieleho, ktorého dnes vatikánsky súdny tribunál odsúdil na 18-mesačný väzenský trest za krádež a zverejnenie dokumentov a súkromnej korešpondencie hlavy katolíckej cirkvi, oznámil hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Jeho obhajkyňa Cristiana Arruová sa voči rozsudku neplánuje odvolať.

Lombardi tiež povedal, že súd dospel k rozhodnutiu v prípade obžalovaného, 46-ročného bývalého majordóma apoštolského paláca, "úplne nezávisle" - bez zasahovania predstaviteľov Svätej stolice.

Buď väzenie, alebo podmienečné prepustenie

Gabriele zostáva v domácom väzení, informoval ďalej hovorca. Na základe dôvodov verdiktu sudcov, ktoré zatiaľ nezverejnili, sa má rozhodnúť, či odsúdeného pošlú do väzenia, alebo ho podmienečne prepustia, uviedla agentúra DPA.

Po tom, ako Arruová navštívila Gabrieleho domov, dnes v rozhovore pre agentúru Reuters povedala, že jej klient pokojný, "pripravený niesť akékoľvek následky" a jeho rodina ho podporuje. Obhajkyňa považuje verdikt za "spravodlivý". Predtým v procese však požadovala, aby Gabrieleho súdili za menej závažný zločin - spreneveru - za ktorú by mu nehrozil väzenský trest.

Súdny tribunál ho odsúdil

Vatikánsky súdny tribunál odsúdil dnes po týždeň trvajúcom súdnom procese v kauze Vatileaks bývalého pápežského komorníka Paola Gabrieleho na jeden a pol roka väzenia, informovala agentúra DPA.

Prokurátor Nicola Picardi však pre neho za krádež s priťažujúcimi okolnosťami žiadal trojročný trest a doživotný zákaz pracovať pre Vatikán vo funkciách, ktoré "majú nejakú moc".

Gabriele dnes poslednýkrát vypovedal pred vatikánskym súdnym tribunálom pred tým, ako traja sudcovia pristúpili rozhodnutiu, či ho uznajú vinným za krádež s priťažujúcimi okolnosťami v najvážnejšom prípade porušenia bezpečnosti vo Vatikáne v histórii, uviedla agentúra AP.

"Necítim sa ako zlodej," citovala jeho záverečné slová AP. Zopakoval tiež, že súkromnú pápežskú dokumentáciu novinárovi Gianluigimu Nuzzimu poskytol z "hlboko zakorenenej lásky" voči katolíckej cirkvi a jej hlavnému predstaviteľovi Benediktovi XVI.