Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Bývalý prezident Bolívie E. Morales nemôže opäť kandidovať

Na snímke bývalý prezident Bolívie Evo Morales. Foto: TASR/AP

Oklieštenie možnosti neobmedzeného znovuzvolenia je náležitým opatrením v záujme toho, aby nedošlo k zotrvaniu jednej osoby pri moci, uvádza sa vo verdikte súdu, ktorý zverejnili v sobotu.

La Paz 31. decembra (TASR) - Bolívijský ústavný súd zakázal bývalému prezidentovi Evovi Moralesovi kandidovať v ďalších prezidentských voľbách. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Socialista Morales sa v roku 2006 stal prvým prezidentom Bolívie pochádzajúcim z radov domorodého obyvateľstva. V roku 2019, keď kandidoval za prezidenta štvrtýkrát, sa znova vyhlásil za víťaza volieb. Opozícia ho však obvinila z podvodu a v krajine vypukli nepokoje.

Pod tlakom armády Morales následne odstúpil a strávil rok v exile v Mexiku a Argentíne. Koncom septembra tohto roka vyhlásil, že chce znovu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v roku 2025.

Ústavný súd však tomu svojím verdiktom zamedzil.

"Oklieštenie možnosti neobmedzeného znovuzvolenia je náležitým opatrením v záujme toho, aby nedošlo k zotrvaniu jednej osoby pri moci," uvádza sa vo verdikte súdu, ktorý zverejnili v sobotu.

Ústavný súd tak zvrátil svoj predchádzajúci rozsudok z roku 2017, ktorým zrušil obmedzenie počtu funkčných období hlavy štátu a znovuzvolenie označil za "ľudské právo".

Samotný Morales v sobotu označil verdikt Ústavného súdu za "politický". Jeho znenie podľa neho dokazuje, že niektorí sudcovia sa podieľajú na politických intrigách súčasného bolívijského prezidenta Luisa Arceho, niekdajšieho Moralesovho spojenca a súčasného rivala.

Morales ešte pred oznámením svojej opätovnej kandidatúry vyhlásil, že sa ho Arceho vláda snaží "eliminovať", a to možno aj fyzicky, píše DPA.