Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

CARL: Najťažšie bolo vzbudiť záujem Rakúšanov o život na Slovensku

CD klub. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol rakúsky veľvyslanec Helfried Carl.

Bratislava 11. februára (TABLET.TV) – Už od druhého alebo tretieho dňa môjho pôsobenia vo funkcii som vedel, že najťažšou úlohou bude vzbudiť väčší záujem Rakúšanov o život na Slovensku. Tým nemyslím iba Bratislavu, ale celý zvyšok krajiny. Preto považujem projekt vlaku, ktorý evokuje starú viedenskú električku, za jeden zo svojich najväčších úspechov. V relácii CD KLUB na TABLET.TV to uviedol veľvyslanec Rakúskej republiky na Slovensku Helfried Carl.

Carl, ktorý od roku 2014 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený rakúsky veľvyslanec na Slovensku, končí vo svojej funkcii. Jednou z jeho priorít bolo úspešne zvládnuť Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. V tejto súvislosti vyzdvihol najmä prácu slovenského ministerstva zahraničných vecí na čele s ministrom Miroslavom Lajčákom. "Slovensko odviedlo úžasný kus práce. Bol som ohromený profesionalitou a atmosférou, v akej pracuje najmä slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Toto ministerstvo a minister boxujú vo vyššej váhovej kategórii v porovnaní s inými štátmi rovnakej veľkosti. To isté platilo aj pre predsedníctvo. Bol to veľmi náročný čas pre nás diplomatov, pretože sme mali veľa návštev," povedal Carl.

Podľa neho sa počas štyroch rokov tiež podarilo zvýšiť aj počet dvojstranných návštev medzi Slovenskom a Rakúskom. "Rakúsky prezident Van der Bellen si po svojom zvolení vybral Slovensko ako jednu z prvých krajín, ktoré navštívil. Aj pre ministerku zahraničných vecí Kneisslovú bolo Slovensko úplne prvým cieľom jej zahraničnej návštevy. A myslím že to boli dobré signály," menoval Carl.

Ako rakúsky veľvyslanec na Slovensku sa snažil Slovensko zatraktívniť nielen v diplomatických kruhoch, ale aj v očiach Rakúšanov. "Mal som pocit, že vzbudiť väčší záujem Rakúšanov o život na Slovensku, aby boli so Slovenskom v užšom kontakte, bude mojou najťažšou úlohou," uviedol na TABLET.TV.

"Musím povedať, že som v oblasti kultúrnej diplomacie urobil viac, ako by sa od veľvyslanca očakávalo. Som tiež presvedčený, že mojím najväčším úspechom v tomto ohľade bol projekt električky či vlaku, ktorý, samozrejme, evokuje starú viedenskú električku." Povedal to v súvislosti so spoločným projektom rakúskych a slovenských železníc. "V rámci tohto projektu sa podarilo prepraviť pol milióna cestujúcich," doplnil.

Od nadviazania diplomatických vzťahov medzi Rakúskom a Slovenskom uplynulo v minulom roku 25 rokov. Pri príležitosti štvrťstoročnice Carl spomenul aj podujatie, na ktorom sa stretli všetci veľvyslanci Rakúska na Slovensku. Začiatky spoločných diplomatických vzťahov označil heroickejšími. "Od čias Maxa Pammera, mám pocit, že to boli heroickejšie časy, ako sú tie naše. Max odviedol úžasný kus práce a myslím, si tiež, že diplomacia pred 25 rokmi bola o trochu formálnejšia ako teraz. Samozrejme, bolo to aj preto, že išlo o uznanie Slovenska, ale ako som už povedal, boli to výnimočné časy," zhodnotil na záver.

Pozrite si reláciu CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťom.