Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Česká polícia prijme 1000 nových príslušníkov

Ilustračné foto. Foto: denik.cz

Polícia musí dôsledne reagovať na nové formy kriminality, preto viac ako 150 nových miest, o ktorých rozhodla vláda, sa vytvorí v útvaroch špecializovaných na kybernetické zločiny či terorizmus.

Praha 17. októbra (TASR) - Česká vláda schválila posilnenie polície o 1000 nových príslušníkov. Väčšina z nich pôjde do základnej služby, zvyšok na boj proti kybernetickej a finančnej kriminalite, terorizmu a extrémizmu. Informovalo o tom v stredu na svojej webovej stránke ministerstvo vnútra ČR.

Posilňovať sa budú poriadkové jednotky, dopravná polícia, špecializované útvary, ako je letecká služba, a zložky špecializované na boj proti kyberkriminalite a extrémizmu, povedal na tlačovej konferencii po rokovaní českej vlády minister vnútra Jan Hamáček.

Schválené zvýšenie počtu policajtov je podľa neho potrebné, aby Česká republika zostala jednou z najbezpečnejších krajín sveta. V súčasnosti má česká polícia zhruba 40.000 príslušníkov.

"Nebudem zatvárať oči nad tým, že polícii pre tento rok chýba 1000 služobných miest. Vysoká bezpečnosť nie je zadarmo, je výsledkom tvrdej práce radových policajtov," uviedol Hamáček.

Polícia podľa neho musí dôsledne reagovať na nové formy kriminality, preto viac ako 150 nových miest, o ktorých rozhodla vláda, sa vytvorí v útvaroch špecializovaných na kybernetické zločiny či terorizmus. Najviac nových policajtov, 628, bude prijatých do základnej služby.

Len pred dvoma týždňami Hamáčkovo ministerstvo presadilo posilnenie Hasičského záchranného sboru ČR, kde bude v priebehu troch rokov vytvorených 450 nových služobných miest.