Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česká republika privítala víťazstvo proeurópskych síl v Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli to dnes uviedol český štátny tajomník pre európske záležitosti Aleš Chmelař.

Brusel 25. septembra (TASR) - Česká republika víta, že v parlamentných voľbách v Nemecku zvíťazili strany si silným európskym zameraním. V rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli to dnes uviedol český štátny tajomník pre európske záležitosti Aleš Chmelař.

"Vítame to, že v Nemecku vyhrali voľby strany so silným proeurópskym akcentom a budú to pravdepodobne tie, ktoré vytvoria koalíciu. Vítame, že Nemecko bude opäť hrať silnú rolu v EÚ a to takú, ktorá samozrejme rešpektuje menšie a stredne veľké členské krajiny," poznamenal Chmelař.

Český diplomat upozornil, že Rada ministrov dnes oficiálne nehovorila o voľbách v Nemecku. Dodal, že z pohľadu členských štátov EÚ je priskoro vyhodnocovať túto situáciu a to, aký dopad bude mať výsledok volieb na celkové politické plánovanie v ďalších štyroch rokoch.

"Všetci sa teraz zhodujeme v tom, že najbližšie dni ukážu, ako sa bude formovať koalícia a aké priority jednotlivých strán v koaličnom vládnom programe zostanú," uviedol.

Na otázky novinárov či očakáva, že nová nemecká vláda zmení svoj postoj v otázke stáleho mechanizmu na prerozdeľovanie migrantov, Chmelař uviedol, že česká strana je v tomto smere optimistická.

"Sme pozitívne naladení a optimistickí v tom, že aj názory, ktoré už dva roky opakujeme, že dopadnú na úrodnú pôdu a že budú vypočuté," odpovedal. Zdôraznil pritom, že o problematike migračných kvót sa bude ešte rokovať v rámci EÚ a tiež so samotným Nemeckom.

"Dúfame, že tam zmena nastane, určité náznaky sme už počuli, ale potrebujeme to prerokovať na relevantných radách a prípadne aj na Európskej rade," uzavrel Chmelař.