Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na pochod za legalizáciu marihuany prišlo v Prahe zhruba 700 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Marihuana zostáva v Česku nelegálna, aj keď štát od apríla umožnil používanie marihuany k liečbe.

Praha 4. mája (TASR) - Zhruba 700 ľudí sa dnes v Prahe zúčastnilo na 16. ročníku demonštrácie za legalizáciu marihuany, zrejme najrozšírenejšej ilegálnej drogy v Českej republike. Informoval o tom spravodajský sever iDNES.cz.

Akcia, ktorú organizovalo združenie Legalizace.cz, je súčasťou celosvetovej kampane Million (tiež Global) Marihuana March. Účastníci pochodu sa o 13.00 zhromaždili na Karlovom námestí, odkiaľ sa sprievod vydal do žižkovského parku Parukářka, kde boli už pripravené hudobné pódiá a ďalší program. Polícia medzitým zadržala štyroch účastníkov akcie, píše server Novinky.cz.

Hlavnou požiadavkou demonštrácie je podľa predsedu združenia Legalizace.cz Roberta Veverku legalizácia pestovania a držby marihuany a jej produktov pre vlastnú potrebu za účelom liečby či účelom rekreačným, citoval iDNES.cz.

Prieskumy ukazujú, že marihuanu vyskúšala viac než polovica ľudí vo veku od 15 do 32 rokov. Podľa nedávneho prieskumu agentúry Ipsos by s legalizáciou rekreačného užívania tejto drogy súhlasilo 53 percent Čechov.

Stále však v Česku zostáva nelegálna, aj keď štát od apríla umožnil používanie marihuany k liečbe. Vlani sa centrom Prahy prešiel asi sedemtisícový sprievod mladých ľudí. Protest, na ktorý vtedy dohliadali desiatky policajtov a strážnikov, sa zaobišiel bez incidentov.