Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Česku odsúdili na 30 rokov muža, ktorý ubil na smrť svoju manželku

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Podľa vlastných slov ženu bitkou trestal za holdovanie alkoholu.

Praha 21. júna (TASR) - Krajský súd v Ostrave udelil dnes výnimočný trest 30 rokov väzenia mužovi, ktorý vlani brutálne ubil na smrť svoju manželku a jej telo nechal niekoľko dní ležať v posteli. Informoval o tom server iDNES.cz.

Petr Gola (40) z obce Pržno v okrese Frýdek-Místek sa proti výnimočnému trestu okamžite odvolal s argumentom o jeho neprimeranosti, zatiaľ čo obžaloba sa odvolania vzdala.

"Komu inému by sa už mal udeliť takýto vysoký trest, ak nie v tomto prípade?" opýtal sa sudca. Podľa jeho verdiktu boli naplnené obe zákonné podmienky pre udelenie výnimočného trestu: mimoriadna spoločenská nebezpečnosť i ťažká náprava odsúdeného.

Zdôraznil pritom skutočnosť, že Gola svoju manželku dlhodobo týral. Odvolal sa aj na znalecký posudok, podľa ktorého má Gola psychopatické rysy, pričom vývoj jeho charakteru je už ukončený a len ťažko terapeuticky ovplyvniteľný.

Gola 23-ročnú matku štyroch detí dlhodobo týral. Pred súdom sa k tomu priznal, ale úmysel zabiť ju popieral. Podľa vlastných slov ženu bitkou trestal za holdovanie alkoholu.

K vražde došlo 22. júla 2012, keď po hádke Gola manželku napadol, a keď spadla, dupal jej po hlave a kopal do nej. Spôsobil jej vážne zranenia, vrátane zlomeniny chrbtice, pomliaždenín mozgu a natrhnutia pečene, ktorým najneskôr do niekoľkých hodín podľahla. Gola tvrdí, že chcel po bitke privolať pomoc, čo však ona odmietla.

Vrah nechal bezvládne telo päť dní ležať zastlané v posteli, až potom ho za pomoci svojej matky ukryl v kotolni domu, kde s ním žili štyri deti. Následne ušiel a polícii unikal viac ako dva týždne.