Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Väčšina obyvateľov ČR chce riešiť vládnu krízu predčasnými voľbami

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predčasné parlamentné voľby podľa prieskumu preferuje až 55 percent z viac ako tisícky respondentov.

Praha 21. júna (TASR) - Väčšina obyvateľov Českej republiky vidí ako východisko zo súčasnej vládnej krízy predčasné voľby. Vyplýva to z bleskového prieskumu, ktorý pre Český rozhlas vykonala agentúra Median.

Predčasné parlamentné voľby podľa prieskumu preferuje až 55 percent z viac ako tisícky respondentov. Ak by sa politici nedokázali zhodnúť na rozpustení Poslaneckej snemovne a vypísaní nových volieb, väčšina ľudí by bola pre úradnícky kabinet.

Rekonštrukciu vlády za aktuálneho rozdelenia politických síl a konanie volieb v riadnom budúcoročnom termíne podporilo len 37 percent opýtaných.

Na predčasné voľby vyzývajú predovšetkým priaznivci ľavice. Voliči pravice sa naopak prikláňajú k variantu zostavenia novej vlády, ktorá dovedie krajinu do volieb v riadnom termíne. Aj medzi nimi však silnejú hlasy vyzývajúce na nové rozdelenie poslaneckých kresiel.

Podľa sociológa Daniela Prokopa nie je vysoká podpora pre predčasné voľby len výsledkom súčasnej vládnej krízy spôsobenej kauzou okolo bývalej šéfky kancelárie odstupujúceho českého premiéra Petra Nečasa. Ide o dlhodobejší trend, vychádzajúci z všeobecnej nedôvery a averzii voči vláde.