Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Imunita českých zákonodarcov sa zužovať nebude

Pohľad na poslaneckú snemovňu. Foto: TASR/AP

Odmietnutá novela mala byť reakciou na júlový verdikt českého najvyššieho súdu v korupčnej afére tzv. trafík pre troch exposlancov ODS.

Praha 27. novembra (TASR) - Český Senát dnes neschválil novelu trestného poriadku z dielne Miroslava Antla a Elišky Wagnerovej, ktorá predpokladala zúženie imunity zákonodarcov len na ich prejavy a hlasovania na schôdzach parlamentu. Informovali o tom české médiá.

Podpredseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) konštatoval, že odmieta populistické návrhy nechrániť poslancov pri akomkoľvek prejave, pretože zákonodarcom by v takom prípade hrozilo neustále trestné stíhanie. Súčasne návrh označil za snahu o nepriamy zásah do Ústavy ČR, na čo navrhovateľka Eliška Wagnerová reagovala slovami, že ide o úplné nepochopenie ústavy.

Odmietnutá novela mala byť reakciou na júlový verdikt českého najvyššieho súdu v korupčnej afére tzv. trafík pre troch exposlancov Občianskej demokratickej strany, ktorý trojicu Fuksa, Šnajdr, Tluchoř vyňal spod právomocí orgánov činných v trestnom konaní práve s odvolaním sa na poslaneckú imunitu.