Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Silný vietor dorazil zatiaľ na hrebene hôr na severe Česka

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vietor láme stromy, husto snežilo a vytvárali sa snehové jazyky a záveje, v Krkonošiach však zatiaľ väčšie problémy nespôsobil.

Praha 6. decembra (TASR) -Silný vietor, ktorý sa v noci nadnes prihnal do Českej republiky, zoslabne až v sobotu vo večerných hodinách. Hrozia záveje a na horách napadne viac než pol metra snehu, varovali podľa servera Novinky.cz českí meteorológovia.


Vietor v nížinách dosiahne rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu, na horách 110 kilometrov za hodinu. Očakáva sa aj nádielka nového snehu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Víchrica by Česko mala potrápiť do soboty, pričom energetici likvidujú desiatky výpadkov, uviedol server iDnes.cz.

V noci nadnes spôsobili poryvy vetra výpadky elektriny a komplikovali dopravu. Najhoršia situácia z pohľadu prerušených dodávok elektriny bola v Královohradeckom kraji a na Semilsku, kde energetici vyhlásili kalamitný stav.

Problémy hlásili aj železnice na regionálnych tratiach, ako aj letiská, doprava však zásadne narušená nebola. Pražské letisko Václava Havla zrušilo kvôli nepriaznivému počasiu v Európe dopoludnia päť letov. Išlo predovšetkým o spoje s Britániou a Ruskom.