Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EURÓPU ZASIAHLI BÚRKY: Padali aj krúpy veľké ako pingpongové loptičky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Ďalej platí aj výstraha pred vysokými teplotami.

Praha 13. júna (TASR) - Predpoveď českých meteorológov, ktorí v stredu rozšírili varovanie pred silnými búrkami, sa splnila. Do Česka priniesli krupobitie - v stredočeskom meste Lysá nad Labem padali krúpy veľké ako pingpongové loptičky. Večer o tom informoval portál Novinky.cz.

Búrky mali, tak ako v predchádzajúcich dňoch, lokálny charakter. To znamená, že niektoré miesta zasypali krúpy, ale inde vôbec nepršalo.

Vo štvrtok sa búrky podľa meteorológov presunú na východ republiky.

Ďalej platí aj výstraha pred vysokými teplotami. Vo štvrtok sa takisto budú popoludňajšie teploty šplhať k 31 stupňom Celzia, uviedol portál Novinky.cz.

V Nemecku pri silných búrkach utrpelo zranenia 21 ľudí


Najmenej 21 ľudí utrpelo v stredu večer zranenia v dôsledku silných búrok, ktoré opäť zasiahli severovýchod Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA.

Najviac zranených hlásili z obce Blankensee v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, kde sa na námestí zhromaždilo asi sto svadobčanov. Nárazový vietor tam spôsobil odlomenie konára stromu, ktorý spadol z približne štvormetrovej výšky a zasiahol a vážne zranil tri ženy a štyroch mužov. Jeden ďalší muž utrpel pomliaždeniny. Na mieste zasahovalo 43 hasičov.



V meste Oranienburg pri Berlíne vietor strhol korunu stromu, ktorá spadla na ľudí zhromaždených na slávnosti pod holým nebom. Podľa hasičov bolo zranených 11 ľudí.

Silná búrka vyčíňala i v hlavnom meste Berlín, kde vietor z podľa Nemeckej meteorologickej služby (DWD) dosahoval v nárazoch rýchlosť približne 110 kilometrov za hodinu. V súvislosti s búrkami zasahovali hasiči asi 320-krát. Búrky Berlíne a neďalekom Postupime spôsobili zaplavenie ulíc, pivníc a podzemných garáží. Na berlínskych letiskách Tegel a Schönefeld asi na 45 minút pozastavili lety. Z bezpečnostných dôvodov bola zhruba na dve hodiny prerušená i premávka diaľkových vlakov.

Škody spôsobili búrky i v záhradách a parkoch v meste Postupim, ktoré sú zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tie sú z dôvodu odstraňovania škôd až do odvolania uzavreté.

V spolkových krajinách Sasko a Brandenbursko padali krúpy s priemerom do piatich centimetrov.

Na území Nemecka bolo v noci na štvrtok podľa spoločnosti Siemens (BLIDS), ktorá monitoruje blesky, vyskytlo približne 800 týchto úkazov za minútu. Každý desiaty blesk pritom udrel do zeme, uviedol hovorca BLIDS Stephan Thern.

V meste Magdeburg zasiahol blesk dom, v dôsledku čoho začala horieť jeho strecha. Polícia uviedla, že budova zostala neobývateľná.

Silné búrky zaznamenali i v Bavorsku, Hesensku a Meklenbursku-Predpomoransku.