Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Cez 430.000 ľudí v anglickojazyčných oblastiach Kamerunu je na úteku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kamerunčania hovoriaci po anglicky sa dlhodobo sťažujú, že vláda s nimi zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie, čo sa prejavuje aj vo financovaní.

Oslo 20. decembra (TASR) - Nórska rada pre utečencov (NRC) v stredu oznámila, že viac ako 430.000 ľudí v anglickojazyčných regiónoch Kamerunu je na úteku pred násilím a skrýva sa vo vidieckych oblastiach s obmedzenými zdrojmi, informovala agentúra AP.

Humanitárna organizácia NRC spresnila, že vysídleným obyvateľom pomáha formou poskytnutia prístrešia a zásob pre rodiny v núdzi.

Riaditeľ NRC pre oblasť Kamerunu David Manan však vyzval medzinárodné spoločenstvo na ďalšiu pomoc. V oblasti podľa jeho slov pôsobí príliš málo organizácii v porovnaní s tým, aký objem pomoci je potrebný. Ľudia sa podľa jeho slov skrývajú najmä v buši.

Kamerun, bývalú francúzsku kolóniu v západnej Afrike, sužujú nepokoje odvtedy, ako dve hlavné anglickojazyčné oblasti - Severozápadný a Juhozápadný región - vyjadrili v roku 2016 želanie oddeliť sa od zvyšku krajiny a vytvoriť nový štát s názvom Ambazónia.

Kamerunčania hovoriaci po anglicky sa dlhodobo sťažujú, že vláda s nimi zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie, čo sa prejavuje aj vo financovaní.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International konštatovala tento rok stupňovanie násilia v anglofónnych regiónoch, ktorého súčasťou je zabíjanie bez rozlišovania či masové vysídľovanie.