Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Charkovská oblasť nariadila evakuáciu obyvateľov asi 20 obcí

Hasič hasí požiar po raketovom útoku Ruska, ktorý zasiahol hotel v Charkove na Ukrajine v stredu 10. januára 2024. Foto: TASR/AP

Nútená evakuácia rodín s deťmi z najnebezpečnejších obcí v kupianskom okrese sa naposledy uskutočnila v novembri 2023.

Kyjev 16. januára (TASR) - Úrady Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v utorok nariadili povinnú evakuáciu obyvateľom z viac ako dvoch desiatok dedín v blízkosti frontovej línie. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády v tejto oblasti, informovala agentúra AFP.

"Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu zavádzame povinnú evakuáciu obyvateľstva zo strediskových obcí Kindrašivska a Kurylivska v kupianskom okrese," oznámil na sociálnej sieti charkovský oblastný gubernátor Oleh Synehubov.

Vo svojej správe na sociálnych sieťach dodal, že v týchto obciach žije 3043 ľudí, z toho 279 detí.

Synehubov ubezpečil, že všetkým evakuantom bude poskytnuté ubytovanie a podpora medzinárodných humanitárnych organizácií.

Ruské jednotky dobyli časti Charkovskej oblasti hneď krátko po svojej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 a aj keď tam medzičasom o svoje územné zisky prišli, pokračujú v úsilí o obsadenie tohto regiónu. Momentálne sa snažia dobyť dôležitý železničný uzol Kupiansk - mesto, kde pred vojnou žilo približne 30.000 ľudí.

Ukrajina bežne nariaďuje evakuáciu civilistov z miest a dedín pod ruským útokom, no nie vždy plnenie týchto príkazov aj vymáha.

Nútená evakuácia rodín s deťmi z najnebezpečnejších obcí v kupianskom okrese sa naposledy uskutočnila v novembri 2023.