Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Čína si na Kórejskom polostrove neželá chaos

Foto: TASR/AP

Štáty regiónu sú znepokojené napätím na Kórejskom polostrove.

Peking 9. apríla (TASR) - Čína dnes vyhlásila, že na Kórejskom polostrove nechce vidieť chaos.

Dôvodom pre tieto slová je varovanie KĽDR, ktorá vyzvala cudzincov v Južnej Kórei, aby pre riziko vypuknutia vojny krajinu opustili. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chung Lej povedal, že jeho krajina sa stavia proti každej strane, ktorá by chcela podniknúť kroky na zhoršenie situácie na polostrove.

Napätie živil hnev Severnej Kórey na zavedenie sankcií OSN po tom, ako KĽDR vo februári uskutočnila jadrovú skúšku. Začalo sa tak jedno z najhorších období napätia od konca kórejskej vojny v roku 1953.

Štáty regiónu sú znepokojené napätím na Kórejskom polostrove. Čína v pondelok vyhlásila, že si v oblasti želá mier, nie vojnu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení ale deklarovalo, že samotné riešenie problematiky severokórejského jadrového programu je vecou zainteresovaných strán.


Pan Ki-mun: Napätie na Kórejskom polostrove sa môže vymknúť spod kontroly

Pan Ki-mun
Foto: TASR/AP Photo
Napätie na Kórejskom polostrove sa môže vymknúť spod kontroly. Vyhlásil to dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v reakcii na najnovšie varovanie KĽDR, ktorá upozornila cudzincov v Južnej Kórei, aby v prípade vojny podnikli evakuačné opatrenia.

"Súčasná miera napätia je veľmi nebezpečná. Malý incident spôsobený zlým úsudkom alebo kalkuláciou môže viesť k nekontrolovateľnej situácii," uviedol podľa tlačovej agentúry Reuters Pan Ki-mun v Ríme, kde absolvoval stretnutie s talianskym prezidentom Giorgiom Napolitanom a pápežom Františkom.

Najvyšší predstaviteľ OSN povedal, že vyzval Severnú Kóreu, aby sa zdržala "provokačnej rétoriky", pričom požiadal krajiny susediace s KĽDR, aby voči Pchjongjangu uplatnili svoj vplyv s cieľom zmierniť napätie.