Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

September bol na meteostanici v Klementine najteplejším od roku 1775

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Priemerná mesačná teplota sa v tohtoročnom septembri odchyľovala od normálu z rokov 1991-2020 o 3,6 stupňa Celzia.

Praha 3. októbra (TASR) - Tohtoročný september bol na meteostanici v pražskom Klementine najteplejším za celú históriu meraní, teda od roku 1775. V utorok to uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"September 2023 s priemernou mesačnou teplotou 19,6 stupňa Celzia sa v Prahe-Klementine stal najteplejším septembrom od roku 1775. O dve desatiny stupňa prekonal september 1798 a o pol stupňa september 1947," spresnili meteorológovia.

Priemerná mesačná teplota sa v tohtoročnom septembri odchyľovala od normálu z rokov 1991-2020 o 3,6 stupňa Celzia. "S touto odchýlkou bol september teplotne mimoriadne nadnormálny," zdôraznil ČHMÚ.

Druhý najteplejší deviaty mesiac v roku stanica zaznamenala v roku 1798 s priemernou mesačnou teplotou 19,4 stupňa. Naopak najchladnejší september bol v roku 1912, priemerná mesačná teplota dosiahla 10,1 stupňa Celzia.

Praha-Klementinum je najdlhšie súvisle merajúcou meteorologickou stanicou na území ČR a podľa niektorých zdrojov aj v strednej Európe. Hoci jej umiestnenie na budove v centre mesta nespĺňa aktuálne predpisy, podľa ČHMÚ predstavuje pre modernú vedu ojedinelý a cenný zdroj informácií o stave počasia a podnebia v novodobej histórii.

Súčasné počasie v ČR podľa meteorológov ukončí studený front, ktorý bude prechádzať večer a v noci na stredu. Vydali preto výstrahu pred silným vetrom s nárazmi okolo 70 km/h, v niektorých lokalitách ich očakávajú aj vyššie.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)