Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Cholerou sa na Kube nakazilo najmenej 158 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prakticky všetky prípady cholery zaznamenali v meste Manzanillo, zhruba 700 kilometrov východne od Havany, alebo u jednotlivcov, ktorí oblasť v poslednej dobe navštívili.

Havana 15. júla (TASR) - Najmenej 158 ľudí sa nakazilo na Kube pri epidémii cholery, ktorá v posledných týždňoch vypukla vo východnej provincii Granma.

Oznámilo to v sobotu kubánske ministerstvo zdravotníctva s ubezpečením, že ochorenie je už na ústupe.

Cholere celkovo podľahli traja starší ľudia, ktorí trpeli aj inými chronickými ochoreniami. Predchádzajúca oficiálna bilancia zo začiatku júla hovorila len o približne 50 nakazených.

Prakticky všetky prípady cholery zaznamenali v meste Manzanillo, zhruba 700 kilometrov východne od Havany, alebo u jednotlivcov, ktorí oblasť v poslednej dobe navštívili. Vážnu črevnú chorobu podľa úradov zavinila kontaminácia niekoľkých miestnych studní.

Epidémiu sa podarilo dostať pod kontrolu vďara razantným preventívnym opatreniam: karanténe chorých, rozdávanie chlórových tabliet na dezinfekciu vody a osvete obyvateľstva.

Na Kube zaznamenali poslednú epidémiu cholery pred vyše 100 rokmi. V susednom Haiti zomreli na choleru v novembri 2010 tisíce ľudí.