Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Tajný Titov armádny systém má poslúžiť Chorvátsku na rozvoj internetu

Josip Broz-Tito Foto: TASR/ČTK

Zariadenie s názvom Neptun bolo prísne utajovaným projektom, ktorý vznikal v rokoch 1974-1990 a ktorý bol určený na riadenie raketového systému niekdajšej Juhoslovanskej ľudovej armády.

Záhreb 13. januára (TASR) - Prísne utajovaný armádny kábelový systém Neptun pochádzajúci z Titových čias bývalej Juhoslávie mieni pri rozvoji optickej siete internetu v Chorvátsku využiť tamojšia vláda. Informoval o tom vo víkendovom vydaní denník Jutarnji list.

Podľa rovnakého zdroja spomínaný systém spájal svojho času armádne základne na Jadranskom pobreží a početných ostrovoch pri ňom od chorvátskeho súostrovia Brioni až po Kotorský záliv, nachádzajúci sa v súčasnosti na severozápade Čiernej Hory. Zariadenie s názvom Neptun bolo prísne utajovaným projektom, ktorý vznikal v rokoch 1974-1990 a ktorý bol určený na riadenie raketového systému niekdajšej Juhoslovanskej ľudovej armády.

Chorvátsky úsek systému meria asi 700 km a vláda v Záhrebe by ho teraz rada využila na prepojenie hlavne ostrovov s ďalšími sústavami, patriacimi napríklad diaľničnej spoločnosti, železniciam, plynárenskému i ropnému koncernu, ktoré spoločne prispejú k rozvoju optickej siete internetu v krajine.

Štátny tajomník Darko Parič, zodpovedný za rozvoj informatiky, pre periodikum uviedol, že jestvujúce podmorské vedenie by bolo ideálne pre prenos širokopásmového internetu na ostrovy. Inak by umiestnenie vhodného optického kábla na vzdialených ostrovoch bolo priveľmi nákladné, vyplynulo z jeho slov.

Chorvátska vláda by sa projektom mala zaoberať už v blízkej budúcnosti.