Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Cichanovská: Pri Bachmute zahynuli Bielorusi bojujúci za Ukrajinu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala predstaviteľku bieloruskej opozície a bývalú prezidentskú kandidátku Sviatlanu Cichanovskú (na snímke) počas prijatia 8. októbra 2020 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR - Martin Baumann

Cichanovská vyjadrila ľútosť nad úmrtím Bielorusov na sociálnej sieti Twitter.

Moskva 19. mája (TASR) - Päť členov bieloruského pluku bojujúceho na Ukrajine na strane domácej armády zahynulo počas bojov pri východoukrajinskom meste Bachmut, uviedla v piatok exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Cichanovská vyjadrila ľútosť nad úmrtím Bielorusov na sociálnej sieti Twitter.

Líderka bieloruskej opozície ušla z krajiny ešte v roku 2020 po voľbách, v ktorých podľa vlastných vyhlásení zvíťazila, avšak sfalšovaním hlasovania si moc udržal Alexandr Lukašenko. Jeho volebné víťazstvo neuznal ani Západ. Lukašenko umožnil Rusku poslať v rámci vojenskej invázie na Ukrajinu tanky z územia Bieloruska.

Jeden z bieloruských veliteľov prišiel o život počas evakuácie zranených, spresnila Cichanovská v tvíte. "Štyria mŕtvi vojaci zostali pochovaní pod troskami po tom, čo ich budovu zasiahla nepriateľská delostrelecká paľba," dodala s tým, že ich telá v súčasnosti nie je možné spod trosiek vyslobodiť.

Rusi sa pokúšajú dobyť mesto Bachmut v Doneckej oblasti už od vlaňajšieho augusta, pričom ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V Bachmute žilo pred vypuknutím vojny približne 70.000 ľudí.