Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína odmietla podpísať vyhlásenie s EÚ ohľadom klimatických zmien

Peking. Foto: TASR/AP

Čína je celosvetovo najväčším producentom plynov spôsobujúcich skleníkový efekt, zatiaľ čo EÚ je v tejto nelichotivej štatistike na treťom mieste.


Brusel 2. júna (TASR) - Čína dnes odmietla podpísať spoločné vyhlásenie s Európskou úniou ohľadom klimatických zmien a ďalších záležitostí pre nezhody týkajúce sa obchodu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Po tom, čo americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a súčasne začnú rokovania o jej opätovnom prijatí, ale za lepších podmienok pre USA, Európska únia dúfala v spojenie síl s Čínou so zámerom posilniť spoluprácu pri realizácii klimatickej dohody.

Čína je celosvetovo najväčším producentom plynov spôsobujúcich skleníkový efekt, zatiaľ čo EÚ je v tejto nelichotivej štatistike na treťom mieste. Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dva dni hostili v Bruseli čínsku delegáciu pod vedením čínskeho premiéra Li Kche-čchianga.

Únia je najväčším obchodným partnerom Pekingu, kým Čína je druhým najväčším pre EÚ. Každodenne si obe strany vymenia tovar v hodnote viac než 1,5 miliardy eur. Rozdielne názory sa však týkajú otázky, aký veľký prístup by mala mať Čína na európsky trh. Prelomovú parížsku dohodu v roku 2015 podpísalo takmer 200 krajín sveta.