Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína označila výročnú správu Pentagónu za špekuláciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pentagón v správe uvádza, že Čína sa usiluje o zvýšenie svojho globálneho vplyvu a aj preto čínsky vojenský rozpočet na rok 2017 predstavoval podľa amerických odhadov viac ako 190 miliárd dolárov.

Peking 18. augusta (TASR) - Ministerstvo obrany Číny vznieslo sťažnosť voči USA v súvislosti s najnovšou výročnou správou Pentagónu, podľa ktorej s veľkou pravdepodobnosťou cvičia čínske bombardéry útoky proti Spojeným štátom a ich spojeneckým cieľom v Tichom oceáne. Čína označila tieto informácie za "čistú špekuláciu". Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Správa Pentagónu adresovaná americkému Kongresu prichádza v čase zvýšeného napätia medzi USA a Čínou najmä kvôli obchodu. Pentagón v správe uvádza, že Čína sa usiluje o zvýšenie svojho globálneho vplyvu a aj preto čínsky vojenský rozpočet na rok 2017 predstavoval podľa amerických odhadov viac ako 190 miliárd dolárov.

Podľa čínskeho ministerstva obrany USA v správe nesprávne interpretovali strategické zámery Číny a zveličili údajnú vojenskú hrozbu zo strany tejto ázijskej krajiny.

"Čínska armáda vyjadruje jednoznačný nesúhlas voči tomuto (vyhláseniu) a podala voči americkej strane oficiálnu sťažnosť," uviedlo ministerstvo.

Čína je na ceste mierového rozvoja a usiluje sa o dosiahnutie obrannej stratégie krajiny. Čína vždy bola a stále je prispievateľom k svetovému mieru a ochrancom svetového poriadku, uviedlo ministerstvo.

"Posilnenie modernizácie čínskej armády má za cieľ chrániť suverenitu krajiny, hájiť záujmy v oblasti bezpečnosti a rozvoja, ako aj globálny mier, stabilitu a prosperitu," dodalo čínske ministerstvo.