Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Čína usporiada kľúčové stranícke plénum s cieľom modernizovať krajinu

Na archívnej snímke Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Plenárne zasadnutia sú v čínskom politickom kalendári dôležité udalosti, pričom ÚV tvorí 205 členov a 171 náhradníkov na čele s prezidentom krajiny Si Ťin-pchingom.

Peking 30. apríla (TASR) - Plénum Ústredného výboru (ÚV) Komunistickej strany Číny zasadne v júli po tretíkrát od svojho zvolenia v roku 2022 a zameria sa na reformy na pozadí "výziev" doma aj v zahraničí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Plenárne zasadnutia sú v čínskom politickom kalendári dôležité udalosti, pričom ÚV tvorí 205 členov a 171 náhradníkov na čele s prezidentom krajiny Si Ťin-pchingom. Stranícke zjazdy sa konajú raz za päť rokov a medzi nimi sa zvyčajne uskutoční sedem plenárnych zasadnutí ÚV. Jeho súčasných členov zvolili delegáti ostatného straníckeho zjazdu v októbri 2022.

Hlavnou agendou tretieho plenárneho zasadnutia bude prehlbovanie reforiem a podpora modernizácie Číny, informovala v utorok štátna tlačová agentúra Sinchua. Tretie plenárne zasadnutia sa od 90. rokov 20. storočia zvyčajne konajú na jeseň. Všeobecne sa očakávalo, že sa uskutoční už v októbri alebo novembri 2023, ale nestalo sa tak, všíma si AFP.

"Domáci obeh nie je plynulý, a zložitosť, závažnosť a neistota vonkajšieho prostredia sa zjavne zvýšila. Plánujeme a realizujeme sériu významných opatrení na komplexné prehĺbenie reforiem," uviedlo vo vyhlásení komunistické politbyro s tým, že hospodárske základy krajiny zostávajú stabilné.

Po skončení kultúrnej revolúcie koncom 70. rokov 20. storočia sa tretie plenárne zasadnutia zvyčajne zameriavali na reformy a niektoré z nich zanechali dlhodobý a historický vplyv na ekonomiku Číny. Zasadnutie v decembri 1978 pod vedením Teng Siao-pchinga odštartovalo hospodárske zmeny a podnietilo transformáciu najľudnatejšej krajiny sveta z centrálne plánovanej zaostalej krajiny na svetovú hospodársku veľmoc.

Tretie plenárne zasadnutie vo februári 2018 vyzvalo stranu, aby sa "úzko zjednotila" okolo ústredného výboru so Si Ťin-pchingom v "jadre" a navrhlo zrušenie ústavného článku, ktorý obmedzoval výkon prezidentskej funkcie na dve funkčné obdobia.