Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Vládnuca strana Číny oslavuje storočnicu svojej existencie

Tanečníci v odevoch záchranárov stoja pri čínskej vlajke počas ceremónie pred oslavami stého výročia založenia čínskej vládnucej komunistickej strany v Pekingu v pondelok 28. júna 2021. Foto: TASR/AP

Vládnuca strana si popri uvoľňovaní súkromného podnikania zachováva pevnú kontrolu nad politickou mocou a zvýhodňuje štátne spoločnosti.

Peking 29. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok udelil lojálnym členom vládnucej komunistickej strany medaily a vyzval spolustraníkov, aby boli verní marxistickej ideológii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Prezidentov príhovor bol súčasťou osláv 100. výročia založenia strany a nasledoval po pondelkovej ceremónii na olympijskom štadióne v Pekingu, ktorou Čína zdôraznila svoj ekonomický a politický vzostup po zavedení reforiem pred vyše 40 rokmi.

Vládnuca strana si popri uvoľňovaní súkromného podnikania zachováva pevnú kontrolu nad politickou mocou a zvýhodňuje štátne spoločnosti.

"Všetci stranícki súdruhovia by mali brať marxizmus a socializmus s čínskymi črtami ako zmysel svojho života," vyhlásil Si Ťin-pching počas príhovoru k oceneným. Oslavy vyvrcholia vo štvtok na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men).

Si Ťin-pching sa od svojho nástupu k moci pred deviatimi rokmi (v roku 2012 sa stal generálnym tajomníkom ústredného výboru strany, o rok neskôr prezidentom krajiny) etabloval ako najmocnejší vládca Číny od čias Mao Ce-tunga, ktorý po porážke nacionalistov generála Čankajšeka v občianskej vojne založil v roku 1949 Čínsku ľudovú republiku (ČĽR).
Čestný hosť prichádza na udeľovanie vyznamenaní predstaviteľom čínskej Komunistickej strany v Pekingu 29. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching nie je viazaný časovým limitom a vo veku 68 rokov pravdepodobne zostane vo funkcii aj v nasledujúcich rokoch, konštatuje AP.

Kým vo svojej vlasti uplatňuje potláčanie akejkoľvek politickej opozície a boj proti korupcii, v zahraničnej politike postupuje smerom k čoraz väčšej priebojnosti. Tá zahŕňa úsilie o ovládnutie Juhočínskeho mora, zastrašovanie Taiwanu či nadväzovanie úzkych vzťahov s Ruskom so zámerom znížiť vplyv Spojených štátov v medzinárodných záležitostiach.

Čínska vládnuca komunistická strana má v súčasnosti takmer 92 miliónov členov, čo je vyše šesť percent z celkového počtu 1,4 miliardy obyvateľov krajiny. Komunisti predstavujú značnú väčšinu vládnych činiteľov a vedúcich pracovníkov v štátnom priemysle.

Si Ťin-pching uviedol, že členovia strany by mali byť hybnou silou v nadšení pre "veľké omladenie" Číny. Išlo o odkaz na jeho rozvojový program krajiny, podľa ktorého má Čína znovu prevziať svoju stáročnú úlohu regionálnej a medzinárodnej mocnosti v oblasti kultúry, hospodárstva a vojenskej sily.