Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala na upokojenie situácie, Rusi požadujú okamžité prímerie

Izraelčania kontrolujú trosky budovy deň po tom, čo ju zasiahla raketa vypálená z pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Peking všetky zúčastnené strany vyzval, aby zachovali pokoj a zdržanlivosť, okamžite zastavili paľbu, chránili civilistov a zabránili ďalšej eskalácii.

Peking 8. októbra (TASR) - Čína vyjadrila znepokojenie nad situáciou v Izraeli, ktorý v sobotu napadli militanti z palestínskeho hnutia Hamas, a vyzvala na zastavenie paľby. Rusko obe strany konfliktu požiadalo, aby sa usilovali o dosiahnutie okamžitého prímeria. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

"Čína je hlboko znepokojená so súčasným stupňovaním napätia a násilia medzi Palestínou a Izraelom," uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Peking všetky zúčastnené strany vyzval, aby zachovali pokoj a zdržanlivosť, okamžite zastavili paľbu, chránili civilistov a zabránili ďalšej eskalácii.



Zároveň skonštatoval, že opakované zrážky medzi Palestínčanmi a Izraelom názorne ukazujú, že dlhodobá stagnácia mierového procesu je neudržateľná. Základné východisko z palestínsko-izraelského konfliktu podľa Číny spočíva v realizácií dvojštátneho riešenia, a teda vo vytvorení nezávislého palestínskeho štátu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu žiadalo zastavenie ozbrojených útokov a dosiahnutie okamžitého prímeria medzi bojujúcimi stranami.

Izrael aj Palestínčania by mali podľa Moskvy začať rokovací proces zameraný na nastolenie "komplexného, trvalého a dlho očakávaného mieru". Tento konflikt je podľa hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marie Zacharovovej možné vyriešiť jedine diplomatickou cestou, nie silovými zložkami.

Rusko podľa Zacharovovej uprednostňuje rokovania, ktoré by viedli k zriadeniu nezávislého palestínskeho štátu v rámci hraníc z roku 1967 s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov po sobotňajšom útoku vyzýval bojujúce strany na zdržanlivosť.

"Sme v kontakte so všetkými. S Izraelčanmi, Palestínčanmi, Arabmi. Je to nečakané zhoršenie situácie. Keby sme to očakávali, nedovolili by sme to," dodal.