Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Wu-chan má nového biskupa, je šiestym v krajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oficiálne bude Cchuej Čching-čchi arcibiskupom Chan-kchou – jedného z troch miest, ktorých zlúčením v roku 1927 vznikol Wu-chan.

Vatikán/Wu-chan 8. septembra (TASR) – Katolícka arcidiecéza v čínskom Wu-chane, kde po prvý raz zaznamenali výskyt ochorenia COVID-19, má nového biskupa. Ide o šiesteho čínskeho ordinára vysväteného v súlade s kontroverznou dohodou medzi Vatikánom a Čínou z roku 2018, informuje agentúra AP.

Pápež František vymenoval františkána Cchuej Čching-čchiho za správcu arcidiecézy 23. júna, vysvätený bol v stredu vo Wu-chane, oznámil hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Oficiálne bude Cchuej Čching-čchi arcibiskupom Chan-kchou – jedného z troch miest, ktorých zlúčením v roku 1927 vznikol Wu-chan.

Podrobnosti dohody z roku 2018 zúčastnené strany dosiaľ nezverejnili, podľa vyhlásení predstaviteľov Číny a Vatikánu však zahŕňa „dialóg" pri výbere biskupov. Pápež František tvrdí, že záverečné slovo má on.

Predstavitelia Vatikánu v súvislosti s dohodou uviedli, že má prispieť k zjednoteniu oficiálnej, komunistickou vládou podporovanej cirkvi a podzemnej cirkvi vernej Rímu.

Emeritný hongkonský biskup kardinál Joseph Zen Ze-kiun nazval postup Vatikánu „zradou" podzemnej cirkvi v Číne.