Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Čína zagratulovala Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje na tlačovej konferencii po zverejnení exit pollov a prvých výsledkov prezidentských volieb vo svojom hlavnom volebnom stane v Moskve v pondelok 18. marca 2024. Foto: TASR/AP

Podľa oficiálnych údajov z volieb získal Putin 87,3 percenta hlasov, pričom výsledky odovzdalo 99 percent volebných miestností.

Peking 18. marca (TASR) - Čína, kľúčový spojenec Moskvy, v pondelok zagratulovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k volebnému víťazstvu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Čína vyjadruje svoje blahoželanie. Čína a Rusko sú si navzájom najväčšími susedmi a komplexnými strategickými partnermi v novej ére," povedal na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

"Pevne veríme, že pod strategickým vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina budú čínsko-ruské vzťahy naďalej napredovať," dodal Lin a pripomenul, že tento rok si pripomíname 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi krajinami.

"Hlavy oboch štátov budú pokračovať v úzkej výmene názorov, viesť obe krajiny k udržiavaniu dlhodobého dobrého susedského priateľstva, prehlbovať komplexnú strategickú koordináciu a podporovať neustály rozvoj čínsko-ruských vzťahov v novej ére," vyhlásil hovorca.

Podľa oficiálnych údajov z volieb získal Putin 87,3 percenta hlasov, pričom výsledky odovzdalo 99 percent volebných miestností. Ide o rekordné víťazstvo v prezidentských voľbách, v ktorých však Putin nemal skutočnú konkurenciu.

Putin v pondelok Peking vyzdvihol a vyjadril presvedčenie, že "v nadchádzajúcich rokoch budeme len posilňovať a budovať naše vzťahy a dosahovať spoločné úspechy v prospech čínskeho i ruského národa", uviedli ruské štátne médiá.

"Najdôležitejšia je zhoda štátnych záujmov. To vytvára veľmi dobrý tón pre riešenie spoločných problémov v oblasti medzinárodných vzťahov. Štruktúra čínskeho hospodárstva sa mení smerom k inováciám. Pred rovnakými úlohami stojíme aj v Rusku," uviedol Putin.

Čína a Rusko, kedysi socialistickí spojenci, mali v posledných desaťročiach minulého storočia búrlivé vzťahy, ale v uplynulom čase sa zblížili, pričom ich rozvíjajúce sa priateľstvo sa stalo "hradbou" proti Západu pod vedením USA.

Úzke vzťahy sa prehĺbili aj v čase, keď brutálna invázia Ruska na Ukrajinu narušila vzťahy Moskvy so západnými krajinami a Čína odmietla dôrazne odsúdiť útok svojho spojenca.

Západné krajiny tvrdia, že Čína svojou nerozhodnosťou poskytla Putinovi potrebné politické a diplomatické krytie na vedenie vojenskej agresie proti Kyjevu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí bezprostredne nepotvrdilo, či Si Ťin-pching, ktorý Putina v minulosti označil za svojho "najlepšieho priateľa", osobne zablahoželal ruskému lídrovi. Obaja prezidenti už predtým vyzdvihli silu svojho osobného priateľstva.

Si vlani v októbri privítal svojho "drahého priateľa" Putina v Pekingu, kde bol ruský prezident čestným hosťom na multilaterálnom samite. Čínsky líder povedal, že "vzájomná politická dôvera medzi oboma krajinami sa neustále prehlbuje", a vyzdvihol ich "úzku a účinnú strategickú koordináciu".

Čínsky prezident pripomenul, že za uplynulých desať rokov sa s Putinom stretol 42-krát, a uviedol, že medzi nimi "vznikli dobré pracovné vzťahy a hlboké priateľstvo".