Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Činohra ND v Prahe je po odvolaní riaditeľa v štrajkovej pohotovosti

Program činohry však nie je ohrozený, ubezpečil hovorca ND Tomáš Staněk.

Praha 11. septembra (TASR) - Členovia činoherného súboru Národného divadla (ND) v Prahe vstúpili dnes v súvislosti s minulotýždňovým prekvapujúcim odvolaním jeho riaditeľa Ondřeja Černého z funkcie do štrajkovej pohotovosti.

Černý dnes v rozhovore pre portál iDNES.cz uviedol, že by sa pohotovosť zrejme zmenila štrajk vo chvíli, ak by sa vedením scény poverený riaditeľ Martin Sankot pokúsil odvolať ďalších členov vedenia Národného divadla.

Program činohry však nie je ohrozený, ubezpečil hovorca ND Tomáš Staněk.

Po otvorenom liste osobností českého kultúrneho života premiérovi Petrovi Nečasovi adresovala činohra ND otvorený list rezortu kultúry. Vyjadruje v ňom podporu skôr zverejnenej výzve predsedovi českej vlády a upozorňuje na autoritársky charakter ministerstva kultúry, ktoré odvolanie stále nijako nezdôvodnilo.

V texte, ktorý podpísal Umelecký súbor Činohry ND sú aj štyri požiadavky na ministerstvo kultúry, a to jasné a zrozumiteľné vysvetlenie dôvodov odvolania Ondřeja Černého, ako aj zverejnenie mien členov odbornej výberovej komisie, ktorej členmi by mali byť aj zástupcovia umeleckých súborov divadla. Signatári požadujú aj neodkladné zverejnenie mien kandidátov na riaditeľa ND a žiadajú rezort, aby verejne formuloval požiadavky na organizačnú a ekonomickú štruktúru ND.

Bývalý riaditeľ naopak nemá podporu zamestnancov Štátnej opery Praha, ktorých odborová organizácia považuje odvolanie Černého za výhradné rozhodnutie súčasného rezortu kultúry. Iniciatívu za jeho záchranu jednoznačne odmietajú.

Odborové organizácie Štátnej opery Praha po celý čas jej spojenia s ND požadujú samostatnosť tejto inštitúcie pod vedením jej bývalého riaditeľa Radima Dolanského.

Až dnes sa česká verejnosť dozvedela od ministerky kultúry Aleny Hanákovej a jej ekonomického námestníka Martina Sankota dôvody odvolania Ondřeja Černého. Podľa nich nedokázal úspešne zavŕšiť transformáciu inštitúcie, nezvládal ekonomickú situáciu a nevedel zostaviť rozpočet na budúci rok.

Ministerstvo si nechalo vypracovať audit, podľa ktorého výsledkov nemal riaditeľ pod kontrolou hlavne ekonomickú situáciu ND. Navyše nebol ani dostatočnou autoritou, uviedla Hanáková s odvolaním sa na audit, ktorého spracovaním bol poverený práve Sankot.

"Ministerstvo kultúry dospelo k názoru, že organizačný a rozhodovací model v Národnom divadle nie je flexibilný a nie sú ideálne nastavené kontrolné mechanizmy," uviedol dnes Sankot. Podľa neho sa nedosiahli synergické efekty transformácie, ako prisľúbil odvolaný riaditeľ.

Poverený riaditeľ sa nechystá robiť personálne zmeny a nemieni zasahovať ani do dramatického, či umeleckého riadenia ND. Vo funkcii zostane iba do momentu, keď z výberového konania vzíde nový riaditeľ.

Vedenie Národného divadla sa však proti tomuto zdôvodneniu rezortu dnes ostro ohradilo a označilo zverejnené dôvody odvolania Ondřeja Černého za zástupné a irelevantné.