Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Čínska stráž údajne použila vodné delá proti filipínskym lodiam

Na snímke z 13. až 14. apríla 2021, ktorú poskytla filipínska pobrežná stráž, plavidlo čínskej pobrežnej stráže hliadkuje v Juhočínskom mori. Foto: TASR/AP

Nie je ale zrejmé, či filipínske lode boli vojenské alebo civilné, poznamenala AFP.

Manila 18. novembra (TASR) - Filipíny vo štvrtok obvinili plavidlá čínskej pobrežnej stráže z použitia vodných diel proti lodiam, ktoré dodávajú zásoby filipínskej armáde v spornej oblasti Juhočínskeho mora.

Podľa agentúry AFP šéf filipínskej diplomacie Teodoro Locsin uviedol, že Pekingu vyjadril "rozhorčenie, odsúdenie a protest" nad incidentom, ktorý sa podľa neho stal v utorok, keď sa filipínske lode pohybovali v okolí sporných Spratlyho ostrovov. Nie je ale zrejmé, či filipínske lode boli vojenské alebo civilné, poznamenala AFP.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v polovici tohto roka potvrdila odmietavé stanovisko predošlej administratívy Donalda Trumpa voči takmer všetkým nárokom Číny v Juhočínskom mori. Varovala Peking, že akýkoľvek útok na Filipíny v napätom regióne by znamenal reakciu USA vzhľadom na zmluvu o vzájomnej obrane.

Vyhlásenie amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena zverejnili pred piatym výročím rozhodnutia medzinárodného tribunálu v prospech Filipín v spore okolo nárokov Číny na oblasti mora okolo Spratlyho ostrovov a susedných útesov a plytčín. Peking tento verdikt odmieta.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a pravidelne namieta voči prítomnosti amerických síl v regióne. Na celé toto more alebo jeho časti si robí nároky ďalších päť krajín – Filipíny, Brunej, Indonézia, Malajzia a Vietnam.

Peking sa snaží podporiť svoje nároky budovaním vojenských základní na koralových atoloch. Spojené štáty v tejto súvislosti vysielajú svoje vojenské lode na plavby v regióne, čo označujú za misie zamerané na presadzovanie voľnej plavby.