Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Maroš Černý

Provinciu Kuang-tung trápia silné prívalové dažde už niekoľko dní.

Peking 23. apríla (TASR) - Čína v utorok vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Agentúra ďalej uviedla, že medzi oblasťami, ktoré postihol "silný až veľmi silný lejak", je aj veľkomesto Šen-čen. Mestu hrozia prívalové povodne.

Provinciu Kuang-tung trápia silné prívalové dažde už niekoľko dní. Štátne média udávajú, že tamojšie rieky sú rozvodnené a vyvolávajú obavy zo storočných záplav.

Štátna tlačová agentúra Sinchua uviedla, že odkedy cez víkend začali lejaky, muselo byť evakuovaných už 110.000 obyvateľov provincie Kuang-tung. Agentúra zatiaľ informovala o štyroch mŕtvych a desiatich nezvestných osobách.

Čínu často sužuje extrémne počasie, pripomína AFP. Krajinu však posledné roky trápia silné záplavy, ničivé obdobia sucha a rekordne vysoké teploty.

Klimatické zmeny v dôsledku skleníkových plynov produkovanými ľuďmi zapríčiňujú, že extrémne výkyvy počasia sú častejšie a silnejšie. Čína je najväčším svetovým producentom skleníkových plynov, dodáva AFP.