Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

USA sankcie voči Iránu nezrušia, vyhlásila Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo/Hassene Dridi

Clintonová uviedla, že odpálenie rakety dlhého doletu ukončilo potenciálnu dohodu o potravinovej pomoci komunistickému štátu.

Brazília 17. apríla (TASR) - Spojené štáty neupustia od sankcií a iných nátlakových akcií voči Iránu. Vyhlásila to v pondelok na tlačovej konferencii v Brazílii šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová.

Iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí pár hodín predtým uviedol, že Teherán je pripravený vyriešiť všetky spory týkajúce sa svojho jadrového programu na ďalšom kole rokovaní so šiestimi veľmocami, ktoré sa uskutoční v máji v irackom Bagdade. V tejto súvislosti vyzval Západ na zrušenie sankcií voči Teheránu.

Clintonová konštatovala, že sa uvidí, s čím príde Irán na bagdadské rokovania a USA potom primerane zareagujú.

Ani Európska únia zatiaľ neuvažuje o zrušení sankcií uvalených na Irán. Takýto krok bude možný až po tom, ako Irán splní požiadavky medzinárodného spoločenstva, ktoré sa týkajú jeho sporného jadrového programu. V Kodani to v pondelok povedal Villy Sovndal, minister zahraničných vecí Dánska, ktoré EÚ momentálne predsedá.

Po sobotňajších rozhovoroch šiestich mocností s Iránom ich obe strany označili za pozitívne a konštruktívne a dohodli sa, že sa opäť stretnú 23. mája v Bagdade. Schôdzka sa konala prvýkrát po 15 mesiacoch.

Veľmoci trvajú na tom, aby islamská republika zastavila obohacovanie uránu. Západ sa obáva, že Teherán sa snaží vyvinúť jadrovú zbraň, čo však Irán odmieta.

Severná Kórea by mala prehodnotiť svoju politiku

Juhokórejčan sleduje grafickú vizualizáciu odpálenia severokórejskej rakety dlhého doletu v televízii na železničnej stanici v Soule 13. apríla 2012. Severná Kórea odpálila raketu dlhého doletu Unha-3 napriek kritike medzinárodného spoločenstva, že ide o provokáciu s cieľom vykonať skrytý test raketovej technológie.
Foto: TASR/AP Photo/Lee Jin-man
Nové severokórejské vedenie by malo prehodnotiť svoju politiku a skôr by sa malo snažiť nasýtiť a vzdelávať obyvateľov, ako mať ambíciu byť jadrovou veľmocou. Vyhlásila to v pondelok na tlačovej konferencii v Brazílii šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová.

Uviedla, že odpálenie rakety dlhého doletu ukončilo potenciálnu dohodu o potravinovej pomoci komunistickému štátu a varovala pred dôsledkami, ak KĽDR bude pokračovať v "provokatívnych akciách".

Bezpečnostná rada OSN v pondelok "rozhodne odsúdila" nedávny severokórejský pokus o odpálenie rakety ako porušenie svojich rezolúcií. Zároveň Severnú Kóreu varovala, že v prípade ďalšieho odpálenia rakety alebo jadrovej skúšky podnikne ďalšie kroky.

Galéria: Raketa dlhého doletu




KĽDR priznala, že piatkový pokus o vypustenie rakety dlhého doletu, ktorá mala na obežnú dráhu vyniesť satelit, bol neúspešný. Americkí a juhokórejskí predstavitelia uviedli, že raketa sa krátko po štarte zrútila do mora.

BR OSN vo vyhlásení ďalej uviedla, že plánuje rozšíriť súčasné sankcie uvalené na KĽDR. Rada konštatovala, že pokus o odpálenie rakety "vyvolal v regióne vážne obavy".