Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Corbyn zvoláva mimoriadne stretnutie, chce zabrániť brexitu bez dohody

Jeremy Corbyn, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson chce s EÚ uzavrieť novú dohodu, pretože nesúhlasí so znením tej, ktorú s Bruselom uzavrela jeho predchodkyňa Theresa Mayová.

Londýn 21. augusta (TASR) - Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn zvolal mimoriadne stretnutie lídrov všetkých ďalších parlamentných politických strán, aby spoločne prediskutovali taktiku zabraňujúcu brexitu bez dohody. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News.

"Chcel by som vás pozvať na stretnutie, aby sme prediskutovali všetky taktiky, ktoré zabránia bezdohodovému brexitu," napísal Corbyn v liste. Britských zákonodarcov v ňom vyzval, aby spoločne "urobili všetko, čo je v ich silách" a zabránili vystúpeniu Británie z Európskej únie bez dohody.

Líder labouristov v liste ďalej uviedol, že toto mimoriadne stretnutie zvoláva v snahe "zastaviť Spojené kráľovstvo na ceste k ústavnej a politickej búrke".

Navrhované stretnutie sa má uskutočniť budúci týždeň v utorok.

Britský premiér Boris Johnson chce s EÚ uzavrieť novú dohodu, pretože nesúhlasí so znením tej, ktorú s Bruselom uzavrela jeho predchodkyňa Theresa Mayová. Na dohode mu prekáža najmä tzv. írska poistka. Predstavitelia EÚ však opakovane vyhlásili, že Mayovej dohoda sa už otvárať nebude. Johnson tvrdí, že v takom prípade opustí Británia 31. októbra EÚ bez dohody.